Craft beer – en attitude

Attitude er grundstenen for craft beer

Hvad er craft beer egentlig?

Måske et dumt spørgsmål, for navnet craft beer fortæller vel, at der er tale om håndbrygget øl. 

Men hvad er craft beer egentlig, for det har vel noget med kvalitet at gøre?

Her bliver det interessant, for godt øl kan komme fra både et stort og et lille bryggeri. 

Og hvad er forresten definitionen på et stort bryggeri og et lille bryggeri?

Undertitlen til bogen ’Craft: An Argument’ (2020) af den engelske forfatter Pete Brown siger meget om det hazy og juicy begreb craft beer: 

’Why the term craft beer is completely undefinable, hopelessly misunderstood and absolutely essential’.

Jeg mener, at craft beer begrebet er udtryk for tre ting: 

1. Penge

Du kan tage mere for en øl, som forbrugerne opfatter som craft beer. 

2. Uafhængighed 

Her er vi nok ved hjertet af begrebet craft beer. Ingen af industribryggerierne – modpolen til håndværksbryggerne – er uafhængige.  Håndværksbryggerne føler, at de brygger godt øl. De brænder før øl. Det vil de anerkendes for. De små, uafhængige bryggerier er ofte styret af brygmesterens vision, ikke af markedsføringschefen eller økonomichefen, som er kendetegnet for industribryggerierne. Det gør ofte en forskel på kvaliteten af øllet. Nytænkning var og er de små bryggeriers speciale. Det kan ofte – men ikke altid – smages. Vi nærmer os kernen af craft. 

3. Attitude

Craft beer ligner craft beer.

Det gælder æstetik, typer og udtryk. Attituden er hjernen bag craft beer. Hvis din brygger fremstår som en hestehandler fra Hjallerup, er du færdig. Hvis din hjemmeside ligner skatteforvaltningens i Esbjerg, er det slut. Hvis dine øl ligner et industriprodukt, glem det! 

Øltyperne skal være craft beer-agtige, og i dén grad humle styrede, fx en nærmest ukritisk forherligelse af IPA.

Andre øltyper, som rimer på craft: Imperial stout, sour,  fadlagrede øl og spontangærede øl.

Selvom ølrevolutionen først nu er moden til også at brygge lagerøl, fx pilsnere, med kærlighed og ind imellem kompetence, er et sortiment med lagerøl ofte ikke kompatibelt med en attitude som craft bryggeri. 

De store bryggerier har læst på lektien ang. attitude, og vi kommer til at opleve en mere intelligent attitude strategi hos de store bryggerier fremover. Hvis ikke de køber et craft beer brand, skaber de et. 

Det bedste danske eksempel på et stort bryggeri, som går craft vejen er Anarkist fra Royal Unibrew. Bryggeriet Vestfyen hviler på sub brands, men udøver deres brand lidt halvgjort. Inden bryggeriet overtog de to brands Indslev Bryggeri og Ugly Duck Brewing (sub brand til Indslev Bryggeri), kørte Vestfyen løs med supermarked brandene Willemoes og Frejdahl. 

Der ligger masser af kraft bag attituden, men er der i grunden tale om craft?

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s