10 anbefalinger til Ølfestivalen 2021

I dag står København i ølfesternes tegn, ikke oktober fester, men – skal vi kalde dem – craft beer fester.

Selv om profilerne på de to festivaler er forskellige, står det næppe på første side i ABC for ølfestivaler, at to store ølfestivaler skal placeres på de samme to dage. 

Mikkeller Beer Celebration Copenhagen (MBCC) og Ølfestivalen afvikles i dag og i morgen lørdag. 

På MBCC deltager 59 bryggerier bryggerier fysisk, men bryg fra i nærheden af 100 bryggerier er repræsenteret på festivalen i Øksnehallen, som har været ramt af masseafbud efter en MeToo sag i Mikkeller gruppen.

Små to kilometer fra Øksnehallen ligger Lokomotivværkstedet. Her rykker Danske Ølentusiaster igennem med deres altid populære og folkelige Ølfestivlalen.

Af Danmarks 215 bryggerier deltager 35, et par svenske plus det løse (importører, etc.).

Her kommer 10 bud på gode oplevelser i Lokomotivværkstedet: 

  1. HerodesHåndbryggerneSharktorBrewing

De små bryggerier og håndbryggerne er ofte hit or miss. Jeg holder mig altid til. Hvis der er mere miss end hit, kompenserer den gode stemning som regel for de blandede fornøjelser. Herodes, et kollektiv af håndbryggere fra Amager, er trofaste gæster på Ølfestivalen og altid garant for mindst én suveræn oplevelse. SharktorBrewing er nye for mig, men et bryggeri, som brygger andet end IPA og oven i købet den sjældne kristallweizen, en filtreret bayersk hvedeøl, skal absolut have en chance.

2. Anarkist

Naked Gold, min nøgne øl, som er en collab mellem Anarkist og forfatterne til pilsner bogen ”Den nøgne øl”, over- og undertegnede og Jens Eiken, skal gensmages, kvalitetstestes. Er den stadig den hidtil bedste fra Anarkist. En dortmunder export.

3.

Charlies

Jeg er til engelsk bitter på cask. Charlies stand er nok det nærmeste, jeg kommer cask i denne ombæring. Øllene fra St Austell er på menuen. Så kan det ikke gå galt. Desværre har Charlies ikke Proper Black IPA med.

4.

Danish Trade Company

Hope Beer fra Irland og kroatiske Medvedgrad Pivovara. Førstnævnte er IPA fetichister, men brygger også en hoppy lager, forhåbentlig ikke for IPA hoppy. Kroaterne kører også løs ad IPA sporet, men tilbyder en imperial pilsner. 

5.

Humledrik

Her vil jeg som den vildeste Rain Man autist gå efter lagerøllet fra Prag bryggeriet Vinohradsky, som jeg har portrætteret i ”Den nøgne øl”.

6.

Musicon

I Roskilde gemmer der sig et godt bryggeri i den nye bydel tæt på festivalpladsen. Brygmester Peter Jelsted præsterer et højt bundniveau på mange øltyper og bliver bare bedre og bedre. Hvis hans Sort Sol, en schwarzbier, er med på festivalen, bliver jeg en lille smule lykkeligere.

7.

Det Lille Bryggeri

Der er 50 varianter at vælge imellem. Hvis blot Det Lille Bryggeri, Årets Bryggeri 2020, havde fem varianter med, var der mindst én af høj klasse. Her må jeg forbi. Måske deres dobbelt bock en med, en øltype, som står og tripper for at få en renæssance hos de danske bryggerier. Det Lille Bryggeri er blandt de få danske bryggerier, som ville være i stand til at hamre en velsmagende bock hjem. 

8.

Frederikshavn Bryghus

Min fødeby. FFI. Munkebakkeskolen. Zakkis Grill Bar. Anne, min første kæreste. Øllet kan næsten kun smage godt. Jeg må udforske deres hekserier, bl.a. ’Keine Hexerei’, Danmarks stærkeste øl. Deres program for fadlagrede øl kan kun aftvinge respekt – og forventninger. Måske min første juleøl skal smages på standen, Jolnir, som med bryggeren tyske Tom Schafferhans’ ord er som ’en kold apfelstrudel’. En belgisk klosterøl.

9.

Fanø Bryghys

Jeg var overbevist om, at Fanø Bryghus ville blive Årets Bryggeri 2020. Så må det blive i år. Red Wedding øllen, en styrket landsdækkende distribution, projekt med fadlagring tilsat seriøs øhipster attitude. Jeg drosler ned i hipster tilgangen og vil smage to varianter: 1741, en biere de garde, og Dagmar of Bohemia – en pilsner… på 7,8 procent.

10.

Höganäs Bryggeri

Svensk, lige om hjørnet. Tæt på Kullen. Deres High Nose Pilsner er blevet sverigesberømt på grund af designet på dåsen, en ølietønde. Smagsnoter til High Nose: Knækbrød, abrikos, appelsin og bitterurter. 

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s