En sixpack pilsner til 550 kroner

Sådan ser etiketten ud til et fyrværkeri af en lagerøl fra Hanabi Lager.

Jeg har ikke spurgt brygmester Nick Gislason, hvorfor hans pilsnere fra Hanabi Lager koster 550 kroner (90 dollars) for en sixpack.

Det er lidt indiskret.

Nok også et fejlskud, når Nick Gislason også er vinmager på Screaming Eagle i Napa Valley i Californien, som producerer flasker med vin, hvis gennemsnitspris er 20.000 kroner – de dyreste vine i USA. 

Nick Gislason, 36 år, har været vinmager på Screaming Eagle i 10 år – ja, han kom til Screaming Eagle allerede som 26-årig. I flere år har han med sine Cabernet Sauvignion vine ramt 100 point hos vinguruen Robert Parker.

Brygger og, ikke mindst vinmager, Nick Gislason fra Hanabi Lager og skrigdyre Screaming Eagle i Californien.

Nu står den også på øl hos Nick og Screaming Eagle, som sidste år lancerede brandet Hanabi Lager. 

Hanabi Lager bekender sig til de traditionelle metoder til brygge lagerøl på, de tyske og tjekkiske, men Nick Gislason ønsker at bygge ovenpå, udvikle, gå egne vegne. Sloganet er ”reimagining the art of lager brewing”. Hanabi Lager brygger kun lagerøl og helst de lyse – helles, pilsner og wiener. 

Indtil videre er der sendt tre varianter på markedet: 

Autumn 2020: Francin Pilsner Style Lager Beer

Brygget med Francin byg, dyrket tæt på havet i staten Washington.

Winter 2020: Bohemian Pilsner Style Lager Beer

Brewed with Bojos byg, dyrket i Tjekkiet og gulvmaltet. 

Spring 2021: Barke Vienna Style Lager Beer

Brygget med tysk Barke bygmalt. 

”Der er en enorm kreativ mulighed for at udvikle lagerøl og især gær til lagerøl. Måden at brygge lagerøl på har kun eksisteret i måske 500-600 år, og kun 180 år for de lyse typer. Det er jo ingenting – ikke mindst sammenlignet med måden at lave vin på, som har eksisteret i tusindvis af år. Jeg føler mig sikker på, at der fremover bliver udviklet nye slags typer lagerøl, teknikker og smag,” siger Nick Gislason, som har været hjemmebrygger, siden han var 14 år. 

Oveni har han diplom i brygning fra Institute of Brewing & Distilling udover en master i Enology and Viticulture fra UC-Davis.

Nick Gislason har kaldt sit bryggeri for Hanabi, fordi han også er ekspert i den særlige japanske form for fyrværkeri Hanabi, som afspejler årstidernes skiften. 

En gang om året står Nick Gislason for at opføre et Hanabi show, som er blandt de største fyrværkeri begivenheder i USA, på Lopez Island i staten Washington. 

Baggrunden for festfyrværkeriet af en pris for en pilsner, lys lagerøl? Don’t know. Har som nævnt ikke spurgt Nick og af hjemmesiden for Hanabi Lager er der ikke noget, som stikker ud. Mon ikke bare, Hanabi øllene smager af en million.

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s