Tendenser for dansk øl i 2020

Frisk øl bliver en af årets tendenser. Friskhed er en herlighedsværdi ved øllet, som er underkendt i Danmark. En tysk eller tjekkisk øldrikker er døden nær uden sit friske øl.

Hvis jeg skal blive superglad som øldrikker i år, bliver 2020 et comeback for lagerøllet, især den raffinerede drik pilsner i al dens righoldige variation. Ingen skal tage mit håb og min kampgejst (og min naivitet) fra mig!

Jeg ved, at ølrevolutionens modne øl er pilsneren og dens lagerbrødre.

Mens vi venter på lagerøllet, kommer mine forudsigelser for øl på det danske marked anno 2020.

Branding

Branding kommer til at betyde mere og mere for både små og store bryggerier. 

Populært sagt: Hvor det før var kvaliteten og variationen af øllet, som var det vigtigste, er det i dag brandingen. Forvent bryggerier med nyt design, nye flasker/dåser, ny storytelling og markedsføring.

De kvikke bryggerier vil også stramme op på sortimentet, så det ikke stikker af i alle retninger. De kvikke vil fokusere på de typer øl og varianter, som de er bedst til at brygge – og ikke bare på bedste beskub forsøge at følge med ølstrømmen.

Uden en brandingbrain i dit bryggeri kommer du ikke udenfor kommunegrænsen i dagens marked.

De store såvel som mellemstore bryggerier vil skrue op for styrken og antallet af deres sub brands. Så kan du ramme flest mulige målgrupper. Vi har ikke set den sidste Frejdahl (Bryggeri Vestfyen), Dragonfly (Braunstein), Brygmesterens (Fuglsang), BRAW (Nørrebro Bryghus) eller Lottrup (Royal Unibrew). 

Smag

Når Mikkel Borg Bjergsø/Mikkeller proklamerer ”2020. Year of the lager” på Facebook,  bør man tage det alvorligt. Ingen andre er bedre i stand til at forudsige og skabe en ny trend som Mikkel. Som stor tilhænger af, nærmest afhængig af, gode pilsnere, håber jeg, at Mikkel får ret – og vi hermed undgår nogle af ekstremøllene, crazy øl eller såmænd bare en stout med laktose, smutvejen til pseudolækker smag. Jeg ser flere interessante ryk i markedet i retning af lagerøllet, faktisk mest pilsnere. Octopils fra interessante Slowburn Brewing i Hvidovre er et af flere tegn. Mon ikke at ølrevolutionen snart er moden til lagerøllet! 

Ølrevolutionens signaturdrik fortsætter sin never ending succes story og er alfahanbajeren über alles. IPA er gået solo i øllets verden, nærmest blevet en drik i sig selv. Mon ikke at den muterer til nye former efter Brut IPA og NEIPA. Lidt interessant, hvor øltypen bevæger sig hen efter blindgyden med juiceøllen NEIPA. Måske tilbage til den gamle, engelske model for en IPA. Der er en spirende kærlighed til de klassiske øltyper blandt bryggerne. 

Marked

Kan være at der kommer endnu flere nye danske øl på markedet i 2020 end de 1800+ forskellige varianter sidste år, men udvalget bliver reelt ikke større. Det bliver i hvert fald ikke lettere at få fat i de mange øl i de fysiske butikker. Kig fx på hylderne i supermarkedet. Mainsteam over det hele, og selvom det måske ikke virker sådan pga. af de umiddelbart mange brands på hylderne, tager kvaliteten et dyk nedad, igen. Prisen på øllene går umærkeligt ned, og det er en kæmpe fordel for de store bryggerier, som lettere kan styre den slags. Pris fremfor kvalitet og variation er kongekriteriet for øl i supermarkederne, ølrevolution eller ej.

De små bryggerier er på tålt ophold. Den strategisk smarte udmelding fra de store bryggerier er, at det er godt for branchen, at der er så mange og så forskellige bryggerier landet over. Det giver liv og udvikling…. bare bryggerierne forbliver små, og det tyder alt på.

Netbutikkerne får endnu mere succes i år – og det er chancen for bl.a. de mindre og nye bryggerier, for så kan de nøjes med at levere deres øl til netbutikkerne. Netbutikkerne er dog stadig små og sekteriske. Øllets Phillipson Wine lader vente på sig, men vil komme i år eller næste år. 

Konkurrencen bliver strammet endnu engang. Bryggerne må lave andet end deres kerneforretning at brygge øl for at holde gang i . Udover også at producere sodavand, cider, andre alkoholiske drikke, etc., vil der så småt dukke flere bryggier op med egne taprooms. Amager Bryghus åbnede fx to taprooms i København sidste år. Åben lukker op for deres taproom i Aarhus til (måske) marts. 

Hvad mon der i øvrigt sker, når AB InBev, verdens største bryggerikoncern med en tredjedel af verdensmarkedet, vågner til dåd i Danmark? For to år siden etablerede de et nordisk hovedsæde, og der er udgået dekret om, at det danske marked skal penetreres, okkuperes. Men invasionen med Leffe, Hoegaarden, Budweiser, Becks, Corona og de andre superbrands lader vente på sig. Jeg tør næsten ikke nævne det, men det ville da ikke være uinteressant, hvis AB InBev skød øl på markedet fra nogle af de mange amerikanske craft beer bryggerier, som bryggerigiganten har købt i løbet af de seneste ti år, fx Goose Island og Wicked Weed.

Friskhed

Friskhed bliver mere og mere et konkurrenceparameter. To Øl, Åben og Herslev opererer eksplicit med frisk øl, men ingen bryggerier har for alvor markedsført sig med det. Mærkeligt nok, for det findes ikke noget bedre end friske øl, og forbrugerne elsker det. Tank pub fænomenet fra Tjekkiet med friske, upasteuriserede og ufiltrerede pilsnere er ved at brede sig til andre lande, og er et perfekt eksempel på, hvor stærkt et kort i konkurrencen, friskhed kan være.

Klima

Klimadagsordenen begynder at slå igennem.  De store bryggerier har for længst læst på lektien, men de små og mellemstore bryggerier har ikke endnu omfavnet klimadagsordenen. Vi får endnu mere fokus på terroir-baserede og bæredygtige bryg. Øllene bliver også deklareret mere minutiøst med Co2-regnskab og det hele. Forbrugerne ønsker ikke bare at drikke, men også kende øllet til bunds for at kunne vurdere, om øllet er klimavenligt. 

Alkoholfrie øl 

Ja, de kommer, nær-øllen alkoholfri øl, som måske er tidens mest hypede øltype, kommer, men ikke med den kraft, som branchen stiler efter. Alkoholfrie øl har potentialet til at blive en game changer af de helt store. Hvordan fx retfærdiggøre, at man har lyst til en øl med alkohol, masser af fed, aromabærende alkohol, hvis der fås alternativer, som er ligeså gode, måske bedre!? Hvorfor kommer de alkoholfrie øl ikke buldrende? Fordi de ikke smager godt nok. Til Forbrugerrådet TÆNK, Motor (FDM) og Alkohol & Samfund har jeg anmeldt tæt på 50 varianter af denne max hypede type øl, og aldrig har jeg smagt én, som er tæt på the real deal. 

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s