10 tips til Ølfestivalen


Den 23.-25 maj er der Ølfestival i København, Danske Ølentusiasters årlige, folkelige festival for øl.

Det kræver en guide.

Ellers kan man let blive lost mellem alle de gode øl. Det er dog heller ikke det værste.

Men her kommer alligevel 10 tips til festivalen.


1.

AB InBev

Den mest interessante stand. AB InBev er verdens største bryggerikoncern med en tredjedel af markedet – altså i hele verden. And still counting. Sidste år etablererede de en nordisk salgsorganisation. Hvis AB InBev vil – og har evnerne – kan de skabe det vildeste blodbad på det danske marked, som kan få afgørende indflydelse på udvalget, kvaliteten og tilgængeligheden af det gode øl. Fx kan de fx relancere deres brand Leffe, som Carlsberg møvede ud af markedet til fordel for Grimbergen. Hoegaarden, som Carlsberg også puffede ud af markedet, er et andet af mange stærke kort, som AB InBev sidder med. Hvis AB InBev præsenterer deres portefølje af craft eller craft-lignende brands som fx Bosteels, Elysian, Goose Island og Wicked Weed ville jeg blive særligt interesseret. Dog forlyder det, at AB InBev kun tager sikre ‘hits’ med som fx Leffe og Corona. Det kan næsten ikke være rigtigt! Det er da for uintelligent! Ingen tager vel på en ølfestival for at drikke den slags.

2.

One Pint

Min engelsktime. Her vil jeg nyde one eller måske two pints. Ja, af engelsk bitter – ordinary, ekstra, strong eller old. Elsker engelsk bitter og tag gerne den skotske med. Det er en falliterklæring for den danske – og internationale – ølrevolution, at den engelske bitter blev glemt i craft kapløbet. Hvornår har man set nogen fra banden af hipster bryggere, som laver engelsk bitter? Forvent at se mig hos One Pint med en minipint eller two af noget fra Fuller’s, Old Tom, Stingo, Thomas Hardy, St. Austell, etc. Min største cadeau til One Pint for stadig at føre engelske og skotske bitter øl. 

3.

Ninkasira

Polsk øl er ikke længere enten et hurlumhejhus af skingre aromaer eller en industri pilsner. Vi har at gøre med et marked, som boomer og er ved at modne på smukkeste vis. Ninkasira tager et par polske øl med. Og hvis det ikke er noget, så har Nikasira også tjekkiske øl som speciale. Helt galt kan det ikke gå. Får du mod på mere polsk, så er det bare at skynde sig til standene med The Eastern Craft  og Pivovsky.

4.

Gamma

Danmarks måske bedste bryggere af IPA, især session IPA. De er bedst, når de holder virkemidlerne stramt og enkelt. Lidt af en sensation, at ingen bryggerier før Gamma er gået så rent med deres brand og nærmest kun laver IPA og den slags – iblandet en stout i ny og næ. 

5.

Broaden & Build

For dig der tænder på rødbeder, gammelt brød og solbærblade i øl. I spidsen for B&B står Matt Orlando. Alle kokke ved, hvem han er – også kokke fra stjernerestauranter i udlandet. Siden 2013 har han haft restaurant Amass på Refshaleøen. Før det var han chef for 40 kokke på en anden ok kendt restaurant på Refshaleøen, Noma. Jeg smagte 10 af hans varianter for nylig. Alt var godt. Saison, pale ale og gose er hans favorit typer, tror jeg. Balance er målet for alle hans øl. Der er så meget balance – og velsmag – at, aromaerne fra rødbederne, det gamle brød, solbærbladene og andet godt kommer i anden række. 

6.

Herodes

Herodes er ikke bare heroes, men ølentusiasme i sin essens. Jeg ved ikke, hvad håndbryggerne Herodes har med på standen, men smages skal det. Hvis ikke øllet er interessant, er selskabet hos Arne & Co. det. Som regel har de interessante gæstebryggere med på standen. 

7.

Kvickly Allerød

Bo fra Kvickly Allerød, supermarkedet med Danmarks måske største udvalg af godt øl, har igen overtalt Gitte fra Bøgedal til at levere fustager til sin stand. Jeg ved ikke, hvordan han bærer sig ad, men et scoop er det, og jeg skal smage alle varianterne fra Bøgedal og vil max fokuseret vurdere, om de stadig er blandt mine danske favoritter. 

8.

Dry & Bitter

Søren Parker Wagner fra Dry & Bitter bliver bare bedre og bedre, selvom han sidder lidt fast i en IPA blindgyde og ikke er verdens bedste storyteller. Hans øl er ikke specielt tørre og bitre, men mere Aromatic & Fantastic, og så kan han kunsten at holde igen på virkemidlerne. 

9.

Hornbeer

Svaneke uden Jan Paul, Herslev uden Tore, Aarhus Bryghus uden Niels?! Danmarks måske mest prisvindende bryggeri Hornbeer er uden Jørgen og Gunhild. Nu er den nye ejer Jan Sandgreen Jensen, som kommer fra en succesfuld baggrund i emballageindustrien. Gunhilds streg kan jeg godt undvære, men indholdet i flaskerne har jeg det lidt sværere med. Ølfestivalen bliver en af flere syretests for det nye Hornbeer. 

10.

Boblerne

Musicon Mikrobryggeri, Åben, Nørrebro Bryghus (kun deres Gammel Københavner med Gyrup Malt og en albue i siden til Carlsbergs udfasning af Gamle Carlsberg – en øl, som Carlsberg ellers har brygget siden 1847 fra Carlsbergs grundlæggelse. Et ølhistorisk blodbad) og Ølsnedkeren. 

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to 10 tips til Ølfestivalen

  1. Pingback: Hvad skal jeg smage på Ølfestivalen? – Malt og humle

    • chrcph says:

      Din reaktion er det måske bedste eksempel på, at AB InBev’s stand er den måske mest interessante stand på festivalen. Det handler om markedet, som jeg også skriver. Danmark er absolut et interessant marked for både industri og craft-lite eller pseudo craft, som du betegner det. Nu ser det ikke ud til, at AN InBev åbner for posen med craft-lite i denne ombæring.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s