Fire perler fra Østersøen

Penyllan-logo

 

Jeg bliver skuffet, hvis bare én af de fire første øl fra Penyllan bliver solgt for under 300 kroner per flaske (75 cl).

Det giver ingen mening at betale mindre for så meget originalitet og kvalitet. Der er tale om samlerobjekter.

Tre år har det taget, før Jessica Andersen og Christian Skovdal Andersen kunne præsentere deres første fire øl fra bornholmske Penyllan på Restaurant Barr – Nina, Linnea, Genevieve og Natalie.

Der er kun ca. 700 liter af hver af de fire øl, og i både konkret og overført forstand er der tale om enestående øl, så vær hurtigt ude. Jessica og Christian kan kun ved et lykketræf ramme samme smag, når de næste gang skal i gang med at håndtere træfade, blanding af øl, vildgæring og modning.

Selv klistrer Jessica og Christian typer på de fire øl, men det giver ingen mening. De fire øl er hverken en amber ale, brown ale, golden ale eller old ale, men øl på sin egen måde, og det er alt rigeligt.

Der er tale om fire helt eller delvist vildgærede øl. Den vilde gær er isoleret og propageret af mikroorganismer fra bryggerparrets æbletræ. Alle øl er modnet i op til 18 måneder på træfade – bl.a. rødvin, cognac og champagne.

Det erklærede mål fra Penyllan er at brygge sure øl i balance. Surheden fra vildgæren skal med andre ord indgå som medspiller i det samlede sensoriske billede, ikke som et altdominerende smagsindtryk.

Den første øl var Nina (kære Nina) på 6,0%

Her bliver filosofien med balance demonstreret i en syrlig øl, som har ligeså meget sødme og godt med aromaer af røde bær, blommer, æbler og vanilje. En tørhed som fra tanniner. Lille, spændstig krop. Støvet humle. Gæret med både vildgær og saison gær.

 

Den anden øl var Linnea (6,0%).

Ligetil og lækker duft af rødvin og træ. Smagen er kompakt og udtryk for stor brygger-kunst med aromaer af rødvin, rødvinseddike, læder, egetræ, kirsebær og svovl.

 

Genevieve (5,0%) er navnet på den tredje øl.

Duft af rabarber, hø og smeltet rørsukker. Aromaer af grape-juice tilsat noter af græs, mælkesyre og søde, røde bær. Frisk som limonade med knust is. Toner af passionsfrugt.

 

 

Den fjerde og sidste øl var Natalie (11%) og nok perlen i smagningen fra Østersøens bryggere.

En nærmest destilleret Rochefort 10. Total spark i aromaerne – karameliserede figner, tørre, mørke stenfrugter, kokos, kaffe, vanilje, rugbrød, chokolade, soya. Helt vildt! Måske pga. gæring med både trappist gær og vildgær. Måske pga. modning i både bourbon og cognac fade. Der er sikkert mange andre forklaringer bag dette produkt. Håndværk af højeste klasse er det i hvert fald.

 

 

 

 

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s