Antwerpens nye ambitiøse bryggeri

 

antwerpse-brouw-compagnie

Seef Bier fra Antwerpse Brouw Compagnie et godt bud på en ny klassisk øl fra Belgien.

 

For fem år siden blev det en besættelse for Johan Van Dyck at opstøve en opskrift på en for længst uddød lokal øltype i Antwerpen.

Efter tre års søgen i bøger, arkiver og hos efterkommere af bryggere lykkedes det endelig at få fingre i en håndskreven opskrift fra 1875 på seef bier, øltypen, som var så populær, at en bydel i Antwerpen er opkaldt efter den, Seefhoek.

Siden Johan Van Dyck fik den genfødte seef bier brygget for første gang hos bryggeriet Roman i Oudenaarde og lanceret sammen med borgmesteren på rådhuset i Antwerpen, har Seef Bier erobret fornemme priser ved de mest anerkendte konkurrencer for øl, og Seef Bier eksporteres til 15 lande.

I september skriver Johan og hans kone Karen Van Dyck-Follens et nyt kapitel til deres succeshistorie, når de åbner et bryggeri med et 4000 liter bryganlæg med en årlig kapacitet på over tre mio. liter, en restaurant og bar i en fredet industribygning på Indiestraat 21 ved havnen i Antwerpen.

Som tidligere marketingsdirektør hos den belgiske ølkoncern Duvel-Moortgat, som udover Duvel bl.a. også ejer Liefmanns, De Koninck, d’Achouffe og Ommegang, kender han gamet.

Derfor ansatte han bryggerkapaciteten Tom Mertens fra Center for Malteri og Bryggeri Videnskab ved Universitet i Leuven, hvor han også fik udviklet sin gær til Seef Bier hos gæreksperten Filip Delvaux.

Johan Van Dyck er mere end nogen anden klar over, hvad det kræver at få succes med et nyt bryggeri på et belgisk marked, hvor 80 procent af alle barer er ejet af de store bryggerier, og hvor 80 procent af distributørerne også er under kontrol af de store bryggerier.

De første benspænd fra andre brygerier har Johan Van Dyck allerede mærket. Fx har han oplevet, at repræsentanter fra et bryggeri har vandret fra bar til bar i Antwerpen og bedt barejerne om at holde op med at sælge Seef Bier til fordel for andre brands.

Når Antwerpse Brouw Compagnie åbner, bliver det på trods af Antwerpens status som en af Europas mest interessante hot spots for øl byens blot andet bryggeri udover ikoniske De Koninck, hvis man fraregner værtshusbryggeriet t’Pakhuis.

Seef Bier er den mest populære øl hos Antwerpse Brouw Companie, som også producerer Bootjes Bier, en belgisk-amerikansk amber ale med ingefær og koriander. Fremover vil der løbende komme flere permanente øl til porteføljen fra Antwerpens nye bryggeri.

”Det letteste for os ville være at fortsætte med at brygge historiske øltyper. Jeg har allerede uopfordret modtaget flere opskrifter på andre historiske øltyper end seef bier. Men jeg vil brygge klassiske øltyper med et twist, fx Seef Bier med boghvede og Bootjes Bier, som er et kryds mellem belgisk og amerikansk bryggertradition. Vores øl skal være lette at gå til, men først og fremmest af den højeste kvalitet,” udtaler Johan Van Dyck.

Den første øl fra Antwerpse Brouw Compagnie (ABC) er en seef bier, en lokal type øl, som stammer tilbage fra 1600-tallet, men uddøde for omkring 100 år siden. Seef Bier fra ABC er en belgisk blonde ale på 6,5 procent. Den indeholder både havre-, hvede- og bygmalt samt malt fra boghvede. Seef Bier kunne være et crossover mellem en bayersk hvedeøl og en Orval. Aromaerne er citrus, røget banan og nelliker. Forfriskende. Enkel, fed sødme med en tør, ikke bitter, stald-agtig finish. Vinder af førstepriser ved bl.a. World Beer Cup og Brussels Beer Challenge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s