De 10 bedste ølbarer i Antwerpen

Kulminator cafe antwerp

Et ikon. Et museum mere end en ølbar. Cafe Kulminator i Antwerpen.

Selvfølgelig skal du til Antwerpen, uforligneligt skønne og charmerende Antwerpen, og selvfølgelig skal du smage det gode øl, som findes på byens uendeligt mange barer.

Selvom byen ikke rummer uplettet verdensklasse som Moder Lambic og Bier Circus i Bruxelles, er der alt i alt ligeså meget variation, kvalitet og, ikke mindst, stemning på ølbarerne i Antwerpen.

Hermed kommer i prioriteret rækkefølge en anbefaling af de 10 bedste ølbarer – plus det løse:

1. Bierlovers Bar, Rottendamstraat 105

Masser af belgiske øl af den højeste klasse, men også, og det er usædvanligt på en belgisk bar, et suverænt stærkt udvalg af cool brands fra det internationale marked. Tolv haner, 150 forskellige flaskeøl, heriblandt en del lagrede. En lidt off placering i byen og et IKEA-agtigt look, men ejeren Ben skaber skøn stemning. Forskellige magasiner om øl ligger fremme – en fordel, hvis du er stærk udi det flamske sprog.

2. Gollem, Suikerrui 28
Gollem ligger på den mest befærdede gågade i byen, men serverer ikke poppede øl. Haner er der 30 af og ølkortet bugner med 300 forskellige øl, både belgiske og cool stuff fra udlandet, fx Omnipollo, Warpigs, Brekeriet og de polske Rockmill og Artezan. Et populært sted for burger entusiaster.

3. Billie’s Bier Kafeteria, Kammenstraat 12

Brunt værtshus lidt rock’n’roll-agtig med et super ambitiøst udvalg af øl og med udførlige beskrivelser af de 150 forskellige øl i ølkortet. På de 11 haner fås foruden belgiske øl en række store internationale navne, herunder den faste og max velskænkede Urquell.

4. Oud Arsenaal, Maria-Pijpelincxstraat 4

Byens måske mest charmerende ølbar og det ultimative stamværtshus. Omkring 120 udelukkende belgiske øl af højeste kvalitet, gør kun stedet til en endnu større nydelse. Husøllen er en Troubadour Blonde og Troubadour har også brygget stedets egen Arsenaal øl, en belgisk pale ale. Specialet – udover hyggen – er trappistøl og øl med frugt.

5. Grote Witte Arend, Reynderstraat 18

Herlighedsværdien er stor for både stedet og øllet, nok mest stedet. En air af både laid back attitide og coolness. Omkring 120 belgiske øl. Perfekt serveret. Lidt pricey, men stadig et kup sammenlignet med danske forhold.

6. Kulminator, Vleminckveld 32

For nogle år siden verdens bedste værtshus for øl og et ikonisk værtshus. I dag kun det sidste. Nu kan Bierhuis Kulminator ikke engang vinde på hjemmebanen Antwerpen. Forretningskonceptet med lagrede øl er crashet. Ølelskere fra hele verden har simpelthen drukket store dele af lageret op, og indehaverne siden etableringen af kultbaren i 1974, Leen og Dirk, har ikke formået at forny sig. Kulminator er mest af alt et museum i dag, men et meget charmerende af slagsen. Stadig dog med omkring 600 forskellige øl tilbage i gemmerne. Nyeste feature hos det særprægede sted: Du skal ringe på, for at komme ind – og godkendes.

7. Cafe Mombasa, Moorkensplein 37

Otte haner og 65 flaskeøl, alle belgiske. Niveauet er langt over middel med fx Verzet, Musketeers og Antwerpse Brouw Compagnie på hanerne. Stedet, som ligger en halv times gåtur fra city, er en brun cafe med et ungt look på kanten til hipsteri, men redder den max hjem på charme, selvtillid og velskænket øl.

8. Den Engel, Grote Markt 3

Meget nede på jorden og ultra charmerende, selvom Den Engel som nabo til rådhuset og beliggende skråt overfor domkirken har alle forudsætninger for at være en turistfælde. Vi er tæt på et brunt værtshus under kontrol af Duval Mortgaat og deres brands som fx Duvel, Chouffe og Vedett, og det sætter en begrænsning for ambitionerne for øllet.

9. Bier Central, De Keyserlei 25

Et stort, travlt og turistet sted tæt på Centraal Station. De 300 forskellige belgiske øl beskrives udførligt , passioneret og professionelt i et katalog, som kan købes for fem euro. Stedet kan umiddelbart virke ligeså plat som en fedtet irsk kopipub, men kærligheden til øllet er intakt.

10. De Vagant, Reyndersstraat 22

Nok lidt et wild card, for mange øl er der ikke, og da slet intet originalt udvalg, men sammenhængen med husets specialitet genever (200 forskellige), den belgiske og hollandske form for gin, og stedets suveræne charme gør, at De Vagant against all odds klemmer sig ind blandt de 10 bedste ølbarer.

Klik her for at se placeringen af de ti bedste ølbarer på Google Maps

Andre gode ølbarer – i uprioriteret orden

 • Het Elfde Gebod, Torfbrug 10
 • Quinten Matsijs, Moriaanstraat
 • Paters Vaetje, Blauwmoezelstraat 1
 • Tante Lies, Kipdorpbrug 4
 • Boer van Tienen, Mechelsplein 6)
 • Café Pelikaan, Melkmarkt 14
 • De Duifkens, Graanmarkt 5
 • De Hovenier, Sint-Jacobsmarkt 26
 • De Kat, Wolstraat 22
 • De Ware Jacob, Vlasmarkt 19
 • Den Uilenspiegel, Suikerrui 27
 • La Pipe d’Anvers, Cadixstraat 3
 • Dr. Beer, Adriaan Brouwerstraat 31

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s