10 tendenser

Certifed-Independent-Craft-Beer-Seal

Det nye logo for certificering fra Brewers Association, en forening af 3800 bryggerier i USA.

 

1.

Kampen om craft.

En frihedskamp er i gang blandt craft bryggerne. De gør oprør mod, at big brewers med bl.a. diverse subbrands og et stadigt stigende antal opkøb af craft bryggerier er ved at sætte sig på markedet for craft. Bedste eksempel på kampen om craft er den nye craft certificering, Certified Independent Craft, fra amerikanske Brewers Association med 3800 medlemmer. Frihedskampen blandt craft bryggerne er den væsentligste tendens i øllets verden.

 

2.

Supermarkedernes deroute fortsætter

Selvom der findes undtagelser – fx Meny i Hellerup og Kvickly Allerød – daler og daler udvalget og kvaliteten i supermarkederne. Måske er der mange brands at vælge imellem, men når det kommer til stykket, er variationen mellem de mange brands beskeden.

 

3.

Øl og mad

Tre issues kan for alvor yderligere styrke øllets udvikling:

A: Flere kvinder som forbrugere af øl og bryggere.

B: Historien om øl som en del af en sund livsstil

C: Øl og mad

(Der er ikke et presserende behov for flere nye øl for at flytte markedet, vel?!)

Punkterne A og B står nærmest stille, men øl og mad rykker i det små. Bedste eksempel er nok Nomas nye ølbaserede restaurant Barr, som åbnede den 5. juli i København.

dåser to øl

Smukke dåser fra To Øl

 

4.

Dåserne kommer

Flere og flere craft øl kommer på dåse. Det er der flere grunde til. Fx at dåsen holder bedre på smagen, og dåser ser godt ud. Se fx dåserne fra To Øl.

 

5.

Enhver kan blive brygger

Flere og flere bliver bryggere, fordi det er blevet billigere og nemmere – og giver thumbs up i vennekredsen. Antallet af håndbryggere har nok passeret de 10.000 i Danmark, og med tiden vil nogle af håndbryggerne springe ud som professionelle bryggere.

 

6.

Lyse lagerøl står overfor en renæssance

Til World Beer Cup og andre prestigiøse ølkonkurrencer er der en stigning, dog beskeden, i antallet af lyse lagerøl. Du skal ikke cruise meget på de sociale medier og læse All About Beer, Craft Magazine, Paste Magazine og andre medier om øl, før du støder på nye lyse lagerøl, især pilsnere.

 

7.

Fadlagrede øl buldrer frem

Baghaven (tidligere Mikkeller Barrel Room) er det bedste danske eksempel. I Baghaven, en bygning ud til Københavns Havn, er der nye såvel som gamle trætønder, som i alt rummer 250.000 liter øl. Selvom det er risky business for både smag og økonomi drømmer mange bryggere om at modne sit øl på træfade.

 

tribeca ugly duck

Ølbaren Tribeca Ugly Duck 

 

8.

Bryggerier etablerer egne barer

Det er her pengene er. Ingen bøvl med distribution, årsaftaler og eksklusivaftaler. Og et godt markedsføringsredskab. Mikkeller var (selvfølgelig) først med sin Mikkeller Bar i Viktoriagade i København. På det seneste er Ugly Duck kommet til med deres bar i Kbh. NV., Humleland på Aarhus Havn og til september åbner Hornbeer egen ølbar tæt på Strøget i København.

 

9.

Smagsgiverne er kommet for at blive

Øllets femte grundelement er kommet – igen – for at blive. Flere og flere bryggere putter bær, urter, plantedele, etc. i øllet, og ofte er der tale om lokale råvarer. Der findes spooky smagsgivere, som fungerer perfekt, fx Herslevs Asparges Øl, men Umami fra Ørbæk med trøffel, tør jeg nærmest ikke smage, og helt ude i skovbørnehaven for bryggere er Fried Chicken, en dobbelt IPA, fra Evil (og Crazy) Twin Brewing i co-lab med The Veil Brewing Co. Jep, en øl med grillkylling.

 

10.

Humlefokuserede øl

Humlen er stadigvæk den altdominerende råvare og smagsgiver blandt øllets fem grundelementer: Humle, malt, gær, vand og smagsgivere. IPA’en i alle dens former kører fortsat derudad, så det nærmest er fantasiløst. For tiden er det de tågede, juiceagtige New England IPA’er, som er in. Hvordan mon den næste trendy IPA kommer til at smage – og se ud?

 

 

 

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s