Det perfekte plask

gangloff-dreng-i-glas

Lad det plaske ned i glasset, når du hælder øl op fra en flaske eller dåse.

Så smager øllet bedst.

Og det ser godt ud med en flot skumkrone.

Der findes to skoler indenfor opskænkning af øl.

1. Plaske skolen.

2. Den klassiske skole

 

Plask

Lad os hoppe ud i det og fortælle om plaske skolen, og hvorfor jeg foretrækker den.

Plaske metoden er måske lidt vulgær og tager længere tid end de andre skoler for opskænkning, men det er umagen værd at vente.

Plask lidt øl ned midt i glasset. Det ser lidt voldsomt ud med skummet, men alt er i sin skønneste orden. Lad det første plask sætte sig, og plask så lidt mere øl midt i glasset. Bliv ved indtil der er en fast skumkrone på to til tre centimeter. Mon ikke, at fire til fem plask burde være tilstrækkeligt.

Der er forskel på antallet og graden af plask alt efter øltype og glassets størrelse. En bayersk hvede øl vil fx kræve mange plask på grund af den høje kulsyre og proteinsammensætningen i hvedemalt. Ellers går det helt skævt med skummet.

Jo flere plask, desto mindre kulsyre bliver der i den færdige øl. Skumkronen kan justeres i højde og drøjde med små plask til slut i opskænkningen.

Plaske skolen nedtoner bitterhed og syre, og fremhæver sødme på grund af kulsyren, som er lav. Mundfølelsen bliver mere rund. Skumhatten bliver mere cremet, fastere og med mere smag.

 

Klassisk

Det klassiske skole går ud på at holde glasset i en vinkel på 45 grader og skænke øl på midten af siden af glasset, så det glider ned i glasset uden skum. Ret glasset op til 90 grader, når glasset er omkring halvt fyldt og skænk færdig, men vær opmærksom på at justere skumhatten, så den når to til tre centimeters højde.

En hurtig, enkel og effektiv metode.

Med den klassiske metode er der mere kulsyre i den færdig øl i forhold til plaske skolen. Det fører til en rensende og mere perlende øl. Øl med meget kulsyre har en tendens til at understøtte sure og syrlige aromaer. Skummet, som er et låg, der værner om øllets aromaer, forsvinder hurtigere og er mindre fast og cremet. Kulsyren kan også føre aromaer opad til skummet, som kan få en uforholdsmæssig stor rolle i den samlede sensoriske oplevelse af øllen.

Kulsyre i øl kan også føre til oppustethed. Det er en god undskyldning for folk med et par kilo for meget på korpusset, men for os andre er det jo jævnt ubehageligt at være oppustet.

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s