De Leite er ikke en delight

Øl fra belgiske De Leite er fra ok til gode, men ikke ligefrem en delight.

Den familieejede bryggeri, som ligger 15 km syd for Brugge, producerer omkring 200.000 liter øl om året og har kapacitet til at brygge det dobbelte.

I aftes var jeg til smagning på af øl fra De Leite på Kareten i København. Det var første gang, at jeg smagte deres øl.

Til stede var brygger og direktør Luc Vermeersch. Smagningen blev styret af Paul Walsh, redaktør af det udmærkede blad Belgian Beer & Food.

Her kommer tre anmeldelser af en belgisk wiener øl, en ekstra strong bitter-agtig tripel og en saftig kriek.

femme fatale

“Femme Fatale” (6,5 procent)

Fire stjerner ud af seks

En velbrygget, let drikkelig amber ale, en ‘belgisk wiener øl’,  med en typisk belgisk sødme, som minder om moscovado sukker, men sikkert bare er almindelig restsødme. Meget overraskende er Femme Fatale nærmest urteagtig bitter som i en IPA fra den belgiske humle, men det skaber en udmærket balance til al sødmen. Wiener-agtige aromaer af let brændt karamel, kiks og malt. Ikke meget kulsyre og mundfylde af en belgisk ale at være.

Velegnet til stegte retter med svinekød, fx braiserede svinekæber.

Enfant terriple

“Enfant Terriple” (8,2 procent)

To stjerner ud af seks
En tripel, som ikke smager som en tripel. Selvom Enfant Terriple ikke er stilren, kunne den godt være en fremragende øl, men det er desværre ikke tilfældet. Ligesom i andre øl fra De Leite er humlen nærmest overdoseret, og Enfant Terriple bliver for bitter i forhold til sødmen. Aromaer af engelsk lakrids, en anelse citrus og gammel humle. Toner af vanilje og tanniner træder også frem. Øllen er nærmest rustik i mundfylden som en dobbelt bock. Den kunne også gå for at være en ekstra strong bitter.

Velegnet til godt krydrede italienske kødboller, som har simret længe i tomatsovs.

cuvee soer

“Cuvée Soeur’Ise” (8,5 procent)

Tre stjerner ud af seks

Fyrre kilo kirsebær per 170 liter Enfant Terriple lagret i egefade fra Medoc og du har ‘tripel kriek’en’ Cuvée Soeur Ise. Lyder meget godt, ikke? Tilsat mælkesyrebakterier. Efter fem måneders lagring er den klar til at drikke. Lyder også godt, ikke? Men anstrengelserne står ikke mål med resultatet. Cuvée Soeur Ise er ok balanceret, men stadig for sød, for meget saft over den. Øl-, alkohol-og fadkarakteren er gemt for meget væk. Syrligheden og bitterheden fra både humle og kirsebær er heldigvis stadig til stede, men øllen er simpel i sit udtryk.

Velegnet til panna cotta og creme brulee. Fyldte chokolader med bær er også en mulighed.

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s