De 12 øltyper

Mangeoel

Øl skal da ikke kun puttes i flaske, i dåse og på fad, men også i bås.

Det har jeg så gjort for Coop’s aktuelle nummer af Vin & Co og oktober nummeret for Samvirke, som udkommer i dag.

I Vin & Co, et gratismagasin som udkommer i 200.000 eksemplarer, har jeg inddelt øl i 12 hovedtyper.

I Samvirke er det blevet til ni hovedtyper.

Og det er da noget rod, ikke?

Næ.

Det er vel et spørgsmål om at udvælge øltyperne med en kærlig, kritisk og kompetent hånd. For udover tredelingen overgærede, undergærede og vildgærede typer findes der ikke en kanoniseret måde at inddele øl på i typer, hverken hovedtyper eller enkelte typer.

Det er en af ølverdenens mangler.

For mere faste – ikke fastlåste – øltyper vil give os alle et bedre sprog om øl.

Dels vil et bedre sprog om øl gøre os ølelskere bedre i stand til at forføre nye mænd og kvinder til øllets verden, og dels vil et forbedret ølsprog inspirere bryggere til at udforske øllet i endnu højere grad.

Desuden er et veludviklet sprog for øllet også en måde at være stærkt til stede i det offentlige rum i konkurrence med andre drikkes fortræffelige sprog, fx vinens og whiskyens.

Michael var

den første

Normalt siger man, at engelske Michael Jackson var den første til for alvor at sætte øltyper i system med sin bog ”World guide to beer”, som udkom for første gang i 1977. Michael Jackson opererer med 48 øltyper

Amerikanske Fred Eckhardt var den næste, som kom med et referencesystem for øl i 1989 med ”The Essentials of Beer Styles”. Her er han nede på 38 typer.

Danske Øldommere har 13 hovedtyper, herunder restgruppen ’Specialøl’ i deres stilarsdefinitioner, som blev revideret i år.

Mit mål er ikke at kritisere de enkelte systemer, fx hos Danske Øldommere, men jeg kunne forestille mig, at der var været debat i arbejdsgruppen hos øldommerne om placeringen af den amerikanske pale ale. Nu er den under hovedtypen ’Lys ale’ sammen med fx en kölsch, men er vel også nært beslægtet med gruppen ’IPA’, hvor storebror amerikansk IPA naturligt befinder sig.

Hovedtypen ’Syrlig øl’ er vel heller ikke opstået uden en god debat hos dommerne.

Beer Judge Certification Programme (BJCP) inddeler øl i 34 hovedkategorier og et par øltyper, hovedtyper – vælg selv – som fx ’Irish Beer’, ’Historical Beer’ og ”Alternative Fermentables Beer” har klemt sig ind blandt de 34 udvalgte typer.

Ølkender med

et godt sprogøre

Den mest anerkendte ølkonkurrence i verden, World Beer Cup, har brudt alle hovedtyperne op, så vidt jeg kan se, og fundet frem til i alt 94 typer øl.

Den konkurrence med mest prestige i Europa er European Beer Star. Her har man også gjort sig umage med at gå udenom hovedtyper, men er ikke oppe på samme antal typer som amerikanske Word Beer Cup. Kun 52 typer er det blevet til.

Ølverdenen er ikke ligefrem statisk. Øltyper forsvinder, nye kommer til.

Der er masser at tage fat på for en ølkender med et godt sprogøre.

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s