Derfor er Danmark et ølland. Ti bud

Hos mine venner i Skandinaviske Ölskribenters Förening har vi en blog-stafet.

Vi giver hinanden hver især et emne, som vi skal skrive et indlæg om på vores blogs, og min depeche blev overbragt af Joel Linderoth, ølskribent på den svenske avis Expressen

Hans opgave til mig:

“10 ölrelaterade händelser/personer/öl som gjort Danmark till det öl-land det är idag.”

Et stor udfordring.

Men jeg giver det et skud, faktisk ti skud.

1.

Det var øllets tur. De danske forbrugere efterspurgte håndværk, kvalitet, personlighed, sporbarhed og autenticitet for produkterne. Der var gang i en international megatrend. Kaffe, te og chokolade er gode eksempler. Grøntsager fra bæredygtige Aarstiderne er også et godt eksempel. I mange år havde ønologer og amatør-onologer i stor stil talt vinens sag. Nu var det var øllets tur.

2.

Forbrugerorganisationen Danske Ølentuasister, som blev stiftet i 1998. Utrættelige forkæmpere for øllets kvalitet og variation i udvalget. Hvert år afholder foreningen Danmarks største ølfestival. Med 50 lokalafdelinger når foreningen ud til hele landet. Med ca. 9.000 medlemmer er Danske Ølentusiaster en forbrugerpolitisk magtfaktor.

3.

Mikkeller og hangarounds. Med Copenhagen Beer Celebration, ølbarer flere steder i verden, en ustoppelig række af nye, ofte ekstreme, øl, et fokus på øl og mad med bl.a. et samarbejde med gourmetrestauranten Mielcke & Hurtigkarl og mange, mange andre initiativer er Mikkel Borg Bjergsø den betydeligste skikkelse blandt de nye bryggere i Danmark og har nærmest som en mafiaboss stor indflydelse på, hvilke typer øl andre bryggere vælger at kaste deres kærlighed på. Med hensyn til branding har hen stort set banen for sig selv blandt mikrobryggerne i Danmark.

3.

Carsten Berthelsen, Ole Madsen, Anders Ewald, Henrik Bøegh. Alle populære, indsigtsfulde og utrættelige formidlere af det gode øl i bøger, aviser, magasiner, elektroniske medier og ved foredrag.

4.

Carlsberg 1. ”I hate Carlsberg” var kodeordet for at komme på det trådløse net, da Mikkeller Bar åbnede i Viktoriagade i København. Der var det vildeste nærmest had mod Carlsberg, Heineken, Budweiser og de andre store brands blandt flere mikrobryggere, ikke mindst hos Mikkeller. Dén modstand, den modbevægelse, den revolte, har skabt mange gode, danske øl 😉

5.

Carlsberg 2. Modsat Royal Unibrew opsnappede Carlsberg hurtigt, at nye vinde blæste i den danske bryggerverden og lancerede gourmetbrandet Semper Ardens, som i dag dog er ved at blive udfaset. Senere kom Husbryggeriet Jacobsen til. Udover indimellem at brygge fremragende øl, fx ’Winter Rye’ fra Semper Ardens og ’Spring Bock’ fra Husbryggeriet Jacobsen, har fortjenesten hos Semper Ardens og Husbryggeriet Jacobsen først og fremmest været, at de modsat mange mikrobryggere har mestret markedsføring og distribution. Deres øl er kommet ud til folket. Mange danskere har generelt fået øje på det gode øl på grund af de to brands fra Carlsberg.

6.

Terroir. Flere og flere danske bryggere arbejder mere og mere succesfuldt med det femte element i en øl, terroir. Øl skal brygges med lokale råvarer og efter lokale bryggemetoder. Nogle bryggerier arbejder endog på at brygge øl uden humle. Bittergiverne og aromaerne fra humle bliver simpelthen erstattet af fx porse, malurt, lyng, rønnebær, slåen, etc. Herslev Bryghus, Thisted Bryghus, Kølster Malt og Øl og Kissmeyer Beer er pionerer på området, men stort set alle bryggerier arbejder med andre end de traditionelle smagsgivere og måder at brygge øl på. Projekt Ny Nordisk Øl, som undertegnede er medinitiativtager til, har været katalysator for mange gode terroir-baserede øl.

7.

Bøgerne. Store forlag som Gyldendal og Politiken har udgivet grundbøger om øl. Der er bøger med portrætter af bryggerierne og bøger om historiske danske øltyper. Bøger om mad og øl er der efterhånden også mange af.

8.

Christian Skovdal Andersen. På en god dag er han måske Danmarks bedste brygger. Han tog initiativ til Ølfabrikken, som siden desværre er skindød i hænderne på Harboe, som investerede i resterne. Siden er Beer Here og Penyllan kommet til. Sidstnævnte bryggeri har som mål udelukkende at brygge på lokale råvarer. Hvis det lykkes ham og partneren Jessica at folde Penyllan fuldt ud, kan vi ølelskere se frem til øl af højeste internationale klasse.

9.

Kenn Thomsen. Tidligere såkaldt kategorichef for Coop. Han fik – brutalt dog – hylderne i Kvickly og SuperBrugsen proppet med kvalitetsøl til fornuftige priser. Alle danskere havde hermed adgang til både danske og udenlandske øl fra de bedste bryggerier. Siden har han fået et andet job, og siden er udvalget og kvaliteten af øl i Coop styrtdykket.

10.

Generne. Danskerne vil have øl. Det ligger nærmest i vores gener, og heldigvis har vi ikke glemt at sætte pris på det gode øl. Danskerne har gennem tiderne fra bonde til konge altid været storforbrugere af øl. Nu er vi ikke kun storforbrugere af øl, men også af kvalitetsøl.

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s