Bundkarakter til urpilsneren

urquell

I fire år har jeg været medlem af smagepanelet hos det udmærkede gastro-blad Smag & Behag, og da vi i onsdags skulle blindsmage pilsnere – i alt 33 mere eller mindre pilsner-agtige øl – indtraf der en sensation.

Der var tale om den nok mest bemærkelsesværdige smagning af en øl i min efterhånden lange karriere som smager.

Pilsner Urquell, urpilsneren, fik karakteren 1.

Højeste point er 6.

Sådan faldt afgørelsen i hvert fald i min smagegruppe, som i alt blindsmagte 11 pilsnere og pilsnere lookalikes som fx øl af ‘typen’ classic. Udover undertegnede bestod min gruppe af meget anerkendte bryggere og brygmestre.

Vi gjorde os som altid umage. Udseende, duft, skumdannelse, slør, aroma, smag, mundfølelse, balance und so weiter. Vi var så koncentrede som en flyveleder hos NASA forud for en rumrejse.

Men diacetylen slog os i ud. Diacetyl smager af smør, flødekarameller og, populært sagt, Labre Larver fra Haribo.

Der er tale om et biprodukt ved gæringen. Normalt er aromaen uønsket, men den kloge brygger kan godt indtænke diacetylen i sine opskrifter og komme vellykket afsted med det.

Som den eneste i min gruppe drak jeg de 10 cl blinde dråber ud. Øllet skulle have en chance. Jeg var klar over, at tjekkiske bryggere leger med diacetyl i mange af deres pilsnere, inklusive urpilsneren.

Men, nej. Jeg gav fortabt.

Jeg kunne ikke fange Pilsner Urquells normalt teknisk formfuldendte og originale bryg.

Diacetylen vandt. Den knockoutede mine topspændte smagsløg, den spærrede for oplevelsen af resten af øllen.

Godt jeg ikke blev flyveleder

Vi har som nævnt ikke at gøre med en hvilken som helst øl.

Pilsner Urquell er ikke blot en af verdens mest kendte øl, fordi det var den første pilsner (1842) – og normalerweize en suveræn øl – men den er også en rollemodel for en øltype, som for længst har erobret verdensherredømmet og med afstand er den mest solgte øltype verden over.

Jeg er meget selvkritisk, og tror på, at der skete off day eller ligefrem en gruppepsykologisk nedsmeltning hos de blinde smagere i min gruppe, ikke at Urquell har sendt et fejlbehæftet bryg på gaden.

En blindsmagning af øl vil jeg altid foretrække fremfor smagning af på forhånd kendte øl, for der er tale om en mere uhildet, nøgen smagning, men den er i sin natur altid plaget af fejl og mangler. Den er uperfekt, som Jørgen Leth ville have formuleret det.

Men uperfekt som med smagningen af Pilsner Urquell kom godt nok bag på mig.

Godt man ikke blev flyveleder hos NASA.

For at se den samlede bedømmelse af Pilsner Urquell og de øvrige 32 pilsnere og pilsneragtige øl, må du væbne dig med tålmodighed og vente på det næste blad fra Smag & Behag.

Smagningerne hos Smag & Behag er orkestreret af en af dansk øljournalistiks grand old men Henrik Bøegh.

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Bundkarakter til urpilsneren

  1. beertalk.dk says:

    Jeg smagte Urquell “u-blindt” efter at have været igennem 6 gode pilsnere, og 5 mindre gode “classic”. Jeg kunne heller ikke komme mig over hvor meget diacetyl der var i. Jeg vælger at tro på en kombination af et bryg med mere end sædvanligt diacetyl, kombineret med at vi smagte en masse sammenlignelige øl der stort set alle var diacetyl-fri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s