Tysklands bedste ølby

(Oprindeligt bragt i JP Blogs den 3. august 2012)

Bamberg er Tysklands bedste ølby.

Der var tre kandidater til den prestigiøse titel, og konkurrencen mellem de tre byer meget hård. Efter flere timer i plenum med mit bedre jeg er jeg nået frem til, at München kvalificerer sig til andenpladsen, Köln bliver nummer tre – men mere om de to byer i kommende blogs på Durst.

Berlin kommer fx ikke på tale, overhovedet ikke, bl.a. fordi der ikke findes et bryggeri, som for alvor skiller sig ud, sætter en standard – se blog på Durst, “Berlin er en ølfuser”.

Her er ti grunde til at tage til Bamberg som både ølelsker eller, ja, bare som elsker:

1. Koncentrationen af bryggerier er tæt. I byen er der ni bryggerier plus det løse. Bamberg er på størrelse med Esbjerg.

2. Bundniveauet for bryggerierne er det højest tænkelige.

3. Inden for en radius af 35 kilometer fra byen er der ca. 150 bryggerier.

4. Værtshusene, som almindeligvis er knyttet til eller en del af et bryggeri, er i verdensklasse. Tag fx Mahr’s Bräu, Spezial, Greifenklau og den største og mest kendte Schlenkerla.

5. I verdensklasse er i dén grad også byens altid befolkede biergartens, fx Wilde Rose og Spezial Keller.

6. Byens Altstadt er én stor attraktion med omkring 2400 bygninger, som UNESCO har vurderet og certificeret som en del af verdens kulturarv.

7. Hele byen er en attraktion. Tyskerne kalder fx byen for Frankens Rom, fordi den også er anlagt på syv høje og er ualmindeligt smuk. Franken er den nordligste region i Bayern.

8. Ølkulturen er altgennemstrømmende i byen. Udover alle de sublime værtshuse, bryggerier og biergartens huser byen det verdensberømte malteri Weyermanns, hvis produkter en række danske bryggerier nyder godt af. Kaspar Schultz producerer bryggerier af ypperste kvalitet, som flere af vores bryggerier har investeret i. Et bryggerimuseum, Fränkisches Brauereimuseum, findes der naturligvis også. Byfesten Sandkerwa om 19 dage (den 23. – 27. august) er måske den bedste chance for at opleve ølkulturen i Frankens Rom

9. Servicen på værtshusene er udsøgt og opskænkningen af øl pletfri. Skal vi kalde det øldannelse? Jeg kan anbefale danske bartendere og værthusholdere at tage på studietur – tag gerne et par stamkunder med. Parringen af øl og mad er desuden en integreret del af den bambergske gastronomi.

10. Heinrich Verlag Bamberg. Heinrich og hans forlag skal som et kuriosum på en top-ti liste alligvel hyldes, fordi det har udgivet to aspiranter til en Nobelpris i øllitteratur: Birgartenwanderungen Bamberg und Umland samt Biergartenwanderungen Fränkische Schweiz (Bambergs omegn).

Se dét er livskvalitet, eller Lebensart, som bayerne kalder det! Bamberg er mest kendt for sine røgøl. Det er øl brygget med bygmalt, som er røget over bøgebrænde. Bryggeriet Schlenkerlas Märzen er den mest berømte, men deres Urbock er den bedste – en af klodens helt store øl. Også pilsneren fra Schlenkerla er hyperraffineret med kun en antydning af røgaroma, et superb match til fx en makrel, røget såvel som stegt.

Men det er lidt ufortjent, at byens øvrige bryggerier og øl er gemt bag Schlenkerlas røgslør. Som i alle andre gode byer i det bayerske er det fortrinsvis helles, dunkles, weissbier og pilsner, som bambergerne drikker. Her er et par af mine favoritter fra Bambergs bryghuse:

Klosterbräus Schwärzla, en schwarzbier med bockambitioner. Sød, fyldig og med aroma fra mørke blommer. Gennemtrængende smag. I lang tid.

Herren Pils fra Keesmann. Den perfekte bayerske pilsner. Crispy, rank mundfylde. Aromaer af mariekiks og frisk bygmalt. Klassisk, men pænt ambitiøst, humlet med de ædle humler fra markerne i nærliggende Hallertau.

Ungespundetes Lagerbier fra Mahr’s Bräu. En smooth operator af en lys lagerøl. Cremet mundfylde. Dovent, men udholdende skum. Meget af den naturlige kulsyre i øllen er langsomt fjernet. Udover at øllen hermed bliver letdrikkelig, fremstår humle og malt klarest muligt.

Øl fra Bamberg er sikre og trygge øl. Du ved, hvad du får hver gang. Håndværk af højeste klasse. Her er gentagelsen en dyd. Bamberg-øllet er ikke martret af den ironisk-nihilistiske hipsterkultur blandt visse bryggere, hvor alt nyt er godt nyt. Repræsentanter fra de hvileløse hipster-bryggere vil utvivlsomt kalde øl fra Bamberg kedeligt. Jeg kalder øllet og, ikke mindst, ølkulturen i Bamberg for klasse, Spitzenklasse, og det er ok for mig.

Ifølge Via Michelin er der 9 timer og 21 minutter fra min bopæl i København V til Obere Königsstrasse i Bamberg, hvor bl.a. bryggerierne Fässla og Spezial hører hjemme, og hvor det på selve bryggerierne er muligt at købe en overnatning fra 45 euro per nat inklusive Frühstück. Bamberg ligger fire til fem timer i tog stik sydvest for Berlin. Danskerne har så små fået øjnene op for Tyskland som andet end et gennemfartsland. Men prøv at udforske mere af det skønne Tyskland end Berlin og grænsehandelssupermakederne i Flensburg og Harrislee. Bamberg er vist hermed anbefalet.

Og husk at tage i Fristo Getränkemarkt i Pödeldorferstrasse på vej hjem og overbelast stationcar’en med nogle af verdens bedste øl fra Bamberg og omegn.

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s