Tag til Stockholm og drik øl

(Oprindeligt bragt i JP Blogs den 22. november 2012)

Fordommen om svensk øl er den næste, der falder blandt danske øldrikkere.

Først skred fordommen om tysk øl. De store ølstrejker i 1980’erne skabte nærmest panik i befolkningen. Nu måtte godtfolk drage til Flensborg og omegn og ty til tyskerne for at købe godtøl. Siden har danskerne taget det tyske øl til sig.

Så forduftede fordommen om amerikansk øl også. Nu er øl fra USA ikke længere “like making love in a canoe”… “fucking close to water”. Kun ignoranter kører løs med spydigheder om amerikansk øl, som i de seneste mange år har sat standarden for innovation og kvalitet blandt verdens bryggerier.

Svensk øl er ikke længere lig med Pripps og Mariestads, altså enkle konsumøl af pilsnertypen. I Sverige er der lige så meget livskraft blandt bryggerierne, som der var i Danmark i årene 2005 og 2006, hvor det ene kvalitetsbryggeri efter det andet slog igennem.

En tur til Stockholm for nylig har, igen, overbevist mig om, at ikke blot svenske bryggerier, men også svensk ølkultur med import og udbud af øl er i særklasse. Jeg kan godt følge Ølentusiastens redaktør Ole Madsen og hans rejsefælle Christian Scheffel, når de i en artikel i Danske Ølentusiasters medlemsblad udnævner Stockholm til at være Nordens ølhovedstad.

I Europa skal du til København for at matche udbud og kvalitet fra Stockholm.

Udbuddet af øl fra de 66 indenlandske bryggerier og importeret øl er enestånde. Det samme er kvaliteten, selv om de svenske bryggerier stadig har et stykke vej, før de når niveauet i Danmark. Men bryggerier som fx St:Eriks, Omnipollo, Brekeriet, Oppigård, Nils Oscar, Närke Kaggen, Slotskällan og Jämtlands er umagen værd at rejse langt efter.

Værtshuse af høj klasse er der mange af i Stockholm, og på restauranterne har de også taget kvalitetsøllet til sig.

Forbudssverige oplever man ikke i Stockholm. Godt nok kan øl kun købes i Systembolaget og på udskænkningssteder, men hør her: I Systembolaget – og du skal ikke gå mange usikre skridt i Stockholm for at rende ind i en af bolagets filialer – er der 1366 forskellige øl at vælge imellem fra hele verden og til priser, som ikke er nævneværdigt dyrere end i Danmark!

Lad mig blive lidt konkret. På nedenstående værtshuse kan du handle kvalitetsøl – både svensk og udenlandsk, ikke mindst dansk – svenskernes darlings, fx Mikkeller, To Øl, Djævlebryg, Stronzo, Hornbeer, Xbeeriment, BeerHere og Amager Bryghus.

Monks Cafe, Sveavägen 39. Under mit besøg var der fx østrigsk uge med 15 forskellige øl, som jeg ikke kan mindes har været fordi det kræsne danske publikum. Hvad med fx en Hofstetten “Barley Wine”, en Ried “XXX Weisse” eller en Gusswerk “Horny Betty”?

Man In The Moon, Tegnérgata 2 Masser af mikrobryggerier på haner og flasker. God mad er der også i rigelige mængder. Da jeg var forbi var der party, oktoberfest med umpapa-band og et stort udvalg af det bedste bajerske øl. Og fx sjældne Weihenstephaner Pale Alepå fad.

Akkurat, Hornsgatan 18. Stockholms bedste værtshus, måske Nordens bedste. Absolut en pilgrimsfærd værd for ølelskere. Akkurat er stærk på mikrobryggerier fra de bedste i verden, men har fundamentet og ølhistoriern i orden med trappister, real ale og lambic.

Internationella Pressklubben, Vasagatan 50 Kedelige danske journalister kan kigge til Stockholm, hvor værtshuset Internationella Pressklubben, nabo til det svenske journalistforbund, er forlibt i de belgiske øl og har 700 forskellige på ølkortet, heraf ni stykker på fad.

Ardbeg Embassy, Västerlånggatan 68 Et helle for ølelskeren i overturistede Gamla Stan. Der er 12 haner med svensk mikrobryg, og der er ofte nye bryg. Stort kort med flaskeøl fra mikrobryggerier.

Andre værtshuse, som kan anbefales: The Queens Head, Drottninggatan 108, Oliver Twist, Repslagergatan 6 og Bishops Arms (der er fem filialer i Stockholm)

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s