Sødøl

(Oprindeligt bragt i JP Blogs den 7. december 2012)

Julen er så sød, så sød, og det har bryggeriet bag dagens øl i øljulekalenderen taget bogstaveligt: Stærke Julius fra Bryggeriet Refsvindinge (8,5 procent).

Smag: To julestjerner ud af seks

For fans af Ale No. 16 er det et naturligt skridt at prøve at forøge juleglæden med storebror Stærke Julius, en overgæret strong ale på hele 8,5 procent. Den er en anelse mindre rund og sød end Ale No. 16, men stadig for sød og uden nævneværdig karakter. En sødøl – et sørgeligt fænomen som mange, danske øl har til fælles med Stærke Julius. Aromaen er pæn mørk toffee og ellers ikke rigtigt noget. En halvkedelig drik.

Image: To julestjerner ud af seks

En gammel, udslidt og traurig julemand med en sæk julegaver over ryggen “pryder” etiketten. Han ser ikke stærk ud, ham julemanden Julius. Vi har, igen, at gøre med en naiv – og uprofessionel – tegning. Her virker den billig – og det er flasken med Stærke Julius sådan set også sammenlignet med andre lignende øl. Bryggeriet forvalter deres arv og brand uden synderligt talent på Stærke Julius. Der er fx ingen storytelling. Bryggeriet har ellers guld i banken på brandkontoen. Den nuværende brygger er således 4. generation på Refsvindinge, og deres røgede Skibsøl er verdensberømt, bla. hyldet af den berømte ølskribent Michael Jackson.

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s