Restaurationsbranchen penetreret indefra

(Oprindeligt bragt i JP Blogs den 4. oktober 2013)

 

“Humlen af gastronomi” er måske den væsentligste bog om øl og mad, som er udkommet på dansk.

Ikke fordi jeg tror, at den bliver en bestseller. Jeg håber det selvfølgelig. Den er lige landet hos boghandlerne.

Det er heller ikke fordi, der er tale om verdens bedste bog om øl og mad. Bogen indeholder absolut gode opskrifter, fx stegt kalvelever med syltet løg i brown ale. I bogen er der også en god intro til de særlige egenskaber ved øl, som gør det til en lækker, lækker ledsager til mad og en integreret del af god, dansk kogekunst. Men markedsføringen af bogens afsendere, Hotel- og Restaurationsskolen og Husbryggeriet Jacobsen, er for umaskeret. Og en kogebog udelukkende med opskrifter af – med al ære og respekt – kokkeelever og udelukkende skabt med og til – også med al ære og respekt – øl fra Husbryggeriet Jacobesen er for snævert.

Men lad mig vende tilbage til, hvorfor “Humlen af gastronomi” er den måske væsentligste bog på dansk om kærlighedsforholdet mellem øl og mad. Bogen har faktisk allerede tjent sit formål, før den første side gik i trykken.

Bogens fortjeneste ligger i, at den har penetreret restaurationsbranchen indefra. Omkring 700 af Danmarks kommende tjenere og kokke, kommende mesterkokke, kommende verdensberømte og michelinstjernebestrøede kokke fra Hotel- og Restaurationsskolen har deltaget i en konkurrence om at levere opskrifter til bogen.

I tilknytning til konkurrencen har de 700 kokke- og tjenerelever gennemgået kurser i brygning, bryggerihistorie og sensorik, som Husbryggeriet Jacobsen i skikkelse af specialkonsulent Bjarke Bundgaard har stået for.

En pariadrik

Restauranterne har hidtil været en uindtagelig bastion for ølfolket. Trods en til stadighed stigende kvalitet af dansk og importeret øl, er det stadig et fåtal af de gode restauranter, som gider have kvalitetsøl på menuen. Trods et utæmmet udbud af både dansk og importeret kvalitetsøl gennem mere end ti år, trodser restauranterne udviklingen, ølrevolutionen og fortsætter med at tilbyde chateau’er. Jeg ved, at der er undtagelser. Mielcke & Hurtigkarls samarbejde med Mikkeller er fx topklasse, men fremstår stadig som et kuriosum, dog som et perspektivrigt kuriosum, hvis den slags findes. Sædvanligvis har kvalitetsøl på restauranterne status som en pariadrik i forhold til vin.

De fire grunde

Det er der fire grunde til: 1. Restauranterne har ikke råd til ikke at sælge vin. Fortjenesten på vin er meget større end på øl. 2. Vinsælgeren og vinkøberen, restaurantens sommelier, er rundet af samme (vin-)skole. Ofte er vinsælgeren selv sommelier. Der er tale om et succesfuldt kultur- og arbejdsfællesskab. 3. Øllets image. 4. Kendskabet til øl hos restauratører, kokke og tjenere er begrænset.

God kommunikation

Bogen “Humlen af gastronomi” har oppoleret øllets image, øget viden om øl og skubbet til en nedarvet konservatisme hos landets kommende kokke og tjenere. “Humlen af gastronomi” har peneteret restauranterne indefra. Et fornemt kommunikationsprojekt fra Husbryggeriet Jacobsen til gavn for hele ølbranchen – og for de mange ølglade gæster på vores gode restauranter.

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Øl og mad and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s