Prestigebryg fra Fur

(Oprindeligt bragt i JP Blogs den 23. december 2012)

 

Christmas Ale (Limited Edition) fra Fur Bryghus (9,4 procent).

Smag: Fire julestjerner ud af seks

Et potpourri af blomster, lakrids og frugt som pærer, fersken og hindbær er det første behagelige møde med denne stærke, mørke belgiske overgærede øl. Klar nøddebrun kulør med et middelfyldigt og -fast skum. Smagen er sød ovre i dadler og karamel. I finish en smule finish licorice samt kandis. Mundfylden er behagelig rund og let at drikke, men jeg så faktisk gerne mere modstand, kompleksitet i Fur Bryghus’ hidtil mest prestigiøse bryg. Middelfyldig. Meget lav i kulsyre. Den høje procent alkohol er godt maskeret af sødmen. Eftersmagen er pænt skuffende. For sød og aromaerne klinger for hurtigt ud, ikke mindst humlearomaerne. Jeg tvivler på, at den vil “udvikle sig flot i mange år”, som der står på etiketten på bagsiden af flasken.

Image: Fire julestjerner ud af seks

Ingen jul. Ingen antydning, udover navnet forstås. Fur viser altid en illustration af et fossil fundet i det berømte moler på Fur. Her er det fossilet af en guldlaks. Det kan de sagtens bilde mig ind. For mig ligner det en sygdomsfremkaldende mikroorganisme i en petriskål. Baggrunden er en smuk chokoladebrun farve. Fur har grundlæggende et vellykket design. Det har nærmest samme effekt som McDonald’s gule måge – du kan genkende det instinktivt og på lang afstand, og så bliver det ikke meget bedre. En forholdsvis god beskrivelse af flaskens indhold på etiketten på bagsiden. Der er også en information eller påstand om, hvilken julemad, der passer til Christmas Ale. Lidt om det særlige moler på Fur, står der også, men ellers er de formfuldendte og lokalpatriotiske beretninger overraskende meget nedtonet.

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Anmeldelser. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s