Øl – et tegn på dannelse

(Oprindeligt bragt i JP Blogs den 7. februar 2013)

 

At kende sin vin – eller lade som om – er en integreret del af almen dannelse. At håne øl, “denne vulgære drik”, sker desværre ofte i samme ombæring.

Den perfekte symbolske ramme for at udfolde sin viden om vin og dermed sin dannelse er en luksusrestaurant. Derfor er det nærmest uoverstigeligt svært for øl, og her mener jeg fortrinsvis håndværksmæssige bryg, at penetrere luksusrestauranterne og ølkundskab blive et tegn på dannelse – og, naturligvis, fordi restauranterne tjener meget mere på vin end på øl.

Som ølelsker er det derfor en fryd at konstatere, at den cool, charmerende og Guide Michelin-aspirerende restaurant Mielcke & Hurtigkarl på Frederiksberg igen hylder øllet med et unikt arrangement.

I morgen fredag den 8. februar som led i Copenhagen Cooking er restauranten fyldt med gæster, der har betalt 1250 kroner for en menu helliget symbiosen mad og øl. Chefkok og partner hos Mielcke & Hurtigkarl Jacob Mielcke forklarer, at han i samarbejde med brygger Mikkel Borg Bjergsø fra bryggeriet Mikkeller har udviklet en række øl til mad. Ikke omvendt. Det er nyt og en gave til øls image og mulige indpas i dannelsens indercirkel.

For sædvanligvis laver man en ret og finder på bedste beskub en øl, som passer til. Til arrangementet under Copenhagen Cooking har Jacob Mielcke og Mikkel Borg Bjergsø lavet bryg, som egner sig til mad, fx det salte køkken, og det er, mildt sagt, usædvanligt, eftersom salt er et no-go hos enhver brygger.

En gose fra tyske Goslar er dog en øl, som undtagelsesvis er tilført salt, og Jacob Mielcke forklarer, at han og Mikkel Borg Bjergsø til arrangementet har forsøgt at videreudvikle en gose ved at tilføre salte fra den tørrede japanske blomme umeboshi.

Umami er en yndet smag hos Mielcke & Hurtigkarl og på mange andre af landets luksusrestauranter. Derfor har Jacob Mielcke og Mikkel Borg Bjergsø produceret en “umami-øl”, og umami-smagen fremkommer bl.a. at tilsætte flager af bonit, en japansk tun, som er røget og tørret.

Jacob synes, at restauranter, også de meget gode, har gjort et fejltrin, når de en sjælden gang kører øl i stilling til luksusretterne. De erstatter på bedste vis vin med øl. Restauranterne gør øl til vin. Men det er ikke at behandle øl gastronomisk på øls præmisser, understeger Jacob Mielcke.

Jacob Mielcke er sikker på, at øl fremover vil spille en rolle på luksusrestauranterne i Danmark. Interessen for at parre øl og mad og anvende øl i mad er stigende blandt landets kokke, fortæller han. Han og Mikkel Borg Bjergsø har sat en række bryg over, som skal afprøves til fremtidige events på restauranten.

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Kultur and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s