Man gjorde en fugl fortræd

(Oprindeligt bragt i JP Blogs den 13. marts 2013)

 

Jeg fortryder min anmeldelse af påskeøl i Jyllands-Posten i 2011. Jeg føler det, som om en en gammel ven har forladt mig.

Påskeøllen Early Bird fra det ellers hæderlige bryggeri og, ikke mindst, malteri Fuglsang i Haderslev var jeg ellers meget venlig overfor i en anmeldelse af en række påskeøl. Faktisk var pale ale’en Early Bird den eneste påskeøl, som jeg gav topkarakteren seks. Og det sker meget sjældent!

Nu er Early Bird styrtdykket til karakteren to på min (egen) certificerede rating.

Min topkarakter var nok også udtryk for glædelig overraskelse. For endelig var et af vores pæne, men yderst konservative mellemstore bryggerier sprunget ud som et wannabe innovativt bryggeri. Og, ikke mindst, prisen for en Early Bird var charmerende billig. Min entusiasme for og anmeldelse af Early Bird var så stor, at den var tæt på at være utroværdig. Jeg kaldte den bl.a. for “årets bedste påskegok”. Jeg beskrev øllen som havende “den fineste duft af saft fra blomme og hyldeblomst. (…) Saftig og sød som frisk grapefrugtjuice og med et ambitiøst drøn aromatisk, amerikansk humle.”

Oven i købet var jeg så naiv at skrive, at brygmesteren Michael Jordan, som kom direkte til det gamle bryggeri i Haderslev fra en af øllets hovedstæder Portland i Oregon, er “fremtidens mand for Fuglsang og for dansk bryggerkunst.” Ja, jeg var ikke nærig med superlativerne.

Sådan er jeg ikke, når jeg bliver forført af en kvinde… og en øl.

Men ak. Nye tider, nye bryggeskikke.

Ikke blot karakteren og kvaliteten er ændret på Early Bird. Det samme er typen. Der er ikke længere tale om en pale ale. Vi er i “bedste” fald ovre i en hybrid mellem en amerikansk pale ale og en lys mellemtysk bock. Der er stort set intet tilbage af det ambitiøse drøn aromatisk, amerikansk humle. Kroppen er også væk. Sødmen, som er så svær at ramme perfekt i en øl, ligeså. Kan det mon være, at fuglen er fløjet, fordi brygmesteren fra Oregon er long gone og i dag bosiddende i Shanghai med virke på bryggeriet Boxing Cat Brewery, og at de tilbageværende folk på Fuglsang ikke vil eller kan leve op til Michael Jordans højtflyvende niveau?

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Enkelte bryggerier and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s