God, tør stout fra Fyn

(Oprindeligt bragt i JP Blogs den 10. december 2012)

 

Durst er sort igen i dag. Julemelankolien har, endnu, ikke sænket sig over bloggen. Vi anmelder blot igen en sort øl, som er: Stensbogaard Bryghus’ Julestout (7,8 procent).

Smag: Fire julestjerner ud af seks

Fyldig, varmende. Kaffesort. Minimalt skum. Aromaer af rom, rosiner, lidt kaffe, en anelse chokolade. Også behagelig aroma af lys karamel. Alkoholen smyger sig forførende i glasset. En meget afbalanceret øl fra det lille fynske håndværksbryggeri Stensbogaard – og hermed menes primært forholdet melem sødme og bitterhed. På intet tidspunkt overvejer jeg, at der er tale om en sød stout – og det er en sjældenhed og et stort plus i denne søde (øl-)juletid. Dog behagelig sød, lys karamel En behagelig tør eftersmag og humlen hænger pænt ved. En meget vellykket stout – tæt på fem julestjerner.

Image: Tre julestjerner ud af seks

Det er en sensation, at bryggeriet ikke ulejliger sig med den måske væsentligste oplysning om produktet: Hvad smager øllet af? På bagsiden af etiketten står der stort set kun, at Julestout er “blød, lidt sød og rund i smagen”. Julestout hælder mod en forholdsvis stilren æstetik uden at imponere. Minimalisme og pænhed som på et moderne museum i provinsen. Der er en julemand, men egentlig ingen julestemning på etiketten. Julenmanden er minimal og meget uskarp og fortæller ingen historie. Deklarationen har en feature, som alle øl burde have: Den anbefaler en serveringstemperatur. Her 8-14 grader, som dog er noget elastikagtig. Hvorfor ikke bare skrive 11 grader? Der er jo, hvad brygmesteren på Stenbogaard mener – går jeg ud fra.

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer and editor. Beer blogger at Durst -https://durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Co-founder of Det Fri Øl (Liberated Beer), a coalition of independent Danish craft brewers.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s