God, tør stout fra Fyn

(Oprindeligt bragt i JP Blogs den 10. december 2012)

 

Durst er sort igen i dag. Julemelankolien har, endnu, ikke sænket sig over bloggen. Vi anmelder blot igen en sort øl, som er: Stensbogaard Bryghus’ Julestout (7,8 procent).

Smag: Fire julestjerner ud af seks

Fyldig, varmende. Kaffesort. Minimalt skum. Aromaer af rom, rosiner, lidt kaffe, en anelse chokolade. Også behagelig aroma af lys karamel. Alkoholen smyger sig forførende i glasset. En meget afbalanceret øl fra det lille fynske håndværksbryggeri Stensbogaard – og hermed menes primært forholdet melem sødme og bitterhed. På intet tidspunkt overvejer jeg, at der er tale om en sød stout – og det er en sjældenhed og et stort plus i denne søde (øl-)juletid. Dog behagelig sød, lys karamel En behagelig tør eftersmag og humlen hænger pænt ved. En meget vellykket stout – tæt på fem julestjerner.

Image: Tre julestjerner ud af seks

Det er en sensation, at bryggeriet ikke ulejliger sig med den måske væsentligste oplysning om produktet: Hvad smager øllet af? På bagsiden af etiketten står der stort set kun, at Julestout er “blød, lidt sød og rund i smagen”. Julestout hælder mod en forholdsvis stilren æstetik uden at imponere. Minimalisme og pænhed som på et moderne museum i provinsen. Der er en julemand, men egentlig ingen julestemning på etiketten. Julenmanden er minimal og meget uskarp og fortæller ingen historie. Deklarationen har en feature, som alle øl burde have: Den anbefaler en serveringstemperatur. Her 8-14 grader, som dog er noget elastikagtig. Hvorfor ikke bare skrive 11 grader? Der er jo, hvad brygmesteren på Stenbogaard mener – går jeg ud fra.

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s