Fem nye ølbarer

(Oprindeligt bragt i JP Blogs den 17. februar 2013)

 

Fem nye danske ølbarer er yderst interessante.

 

Det gælder tre barer i København. Og to i USA!

Den første er Bryggens Ølbar, som åbnede fredag den 8. februar på Islands Brygge i København. Bag baren med de 15 haner står Morten Kristoffersen, som mest er kendt for hedengangne Danish Beerhouse, der importerede det hippeste af det hippe øl fra USA. Hanerne på Bryggens Ølbar har i den sprøde start været domineret af danske mikrobryggere såsom Stronzo, Hornbeer, Flying Couch og Mikkeller, men også übercool svenske Omnipollo og amerikanske Rogue har blandt andre udenlandske delikatesser kilet sig ind på de femten haner. Flaskekortet er også stort og ambitiøst – mikro’er overalt. Morten Kristoffersen vil også sælge sit eget bryg og gøre plads til at servere øl fra vores mange dygtige håndbryggere.

Midt i et spelt-community

Den anden ølbar er Søernes Ølbar på Sortedams Dossering på Østerbro, ja bydelens første ølbar og lige i epicentret for byens spelt-community. Bag Søernes Ølbar står Kim Christiansen, som også har den veldrevne Ørsted Ølbar. Jeg går ud fra, at konceptet på de mere interessante rammer på Østerbro bliver i stil med baren overfor Ørstedsparken, nemlig fortrinsvis danske og udenlandske mikroøl. Udendørsservering bliver der også mulighed for. Hvis Kim Christiansen og hans forhåbentlig udmærkede medarbejdere formår at gå i dialog med de mange sarte andelshavere i nærområdet, og dermed kan formindske antallet af forudsigelige naboklager over støj, etc., er der mulighed for en gigantsucces af biergarten-agtige dimensioner. Og servér gerne mad, som er stylet efter de seneste kostråd fra damebladene – det vil gøre det ulig lettere for de mange tørstige østerbromænd at lokke koner og kærester med på en god øloplevelse.

To nye fra Mikkeller Mikkeller står for både den tredje og den fjerde interessante ølbar. Den 16. marts åbner den anden endnu unavngivne Mikkeller Bar i København, nu i Stefansgade 25 på Nørrebro. Haner bliver der dobbelt så mange af som på Mikkeller Bar i Viktoriagade på Vesterbro, nemlig 40. Mon ikke Mikkeller selv vil beslaglægge en del af hanerne med sine uanede mængder forskellige ekstremøl, og resten af hanerne bliver vel primært helliget mikrobryg fra USA. Flaskeøl er der selvfølgelig også, men ikke så mange forskellige som i Viktoriagade. Stedet bliver tre gange så stort som lokalerne i Viktoriagade. Ved siden af den nye bar i Stefansgade åbner Mikkeller i samme ombæring en ølbutik.

Den fjerde bemærkelsesværdige danske ølbar skal vi til San Francisco for at finde. Ølglobetrotteren og fantombryggeren Mikkel Borg Bjergsø, som er manden bag Mikkeller, er i fuld gang med at etablere en bar med 40 haner på 34 Mason Street. Baren i San Francisco bliver heldigvis også en restaurant-bar med god mad. Gid Mikkeller ville overføre dét koncept til København eller andre steder i lille Danmark. Jeg tror, at markedet er parat, og, ikke mindst, kvinderne vil elske at komme sådan et sted, og gæt hvem der så også vil dukke op big time?

Udansk Den femte og sidste ølbar har jeg i særlig grad glædet mig til at nævne her på Durst. Dels fordi den er hyper ambitiøs, men ikke mindst på grund af navnet Tørst, noget vi går meget op i her på Durst. Det er den næsten lige så entreprenante tvillingebror til Mikkel Borg Bjergsø, Jeppe Borg Bjergsø, som står bag Tørst. Om alt går vel åbner restaurant-baren på 65 Manhatten Avenue i Brooklyn i New York i næste måned. Jeppe, som har ølbrandet Evil Twin og som har slået sig ned med familien i New York, åbner sin bar og restaurant sammen med kokken Daniel Burns, som har en fortid på Noma og The Fat Duck i London. Restauranten med plads til 25 gæster, som ligger i forbindelse til Tørst, får også et dansk navn, nemlig det gode gamle danske navn luksus, som Jeppe og hans gode bror i hvert fald ikke har glemt. Hvor cool kan det være! Hvor udansk kan det være!

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Barer and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s