En dunk sødme

(Oprindeligt bragt i JP Blogs den 22. december 2012)

 

Vi er taget til dejlige Belgien igen. Denne gang er det en øl, som efterhånden har været på det danske marked i en årrække. Fra et kunstigt klosterbryggeri, som kendes for deres Agnus og deres Pater. Vi smager: Christmas Ale fra Corsendonk (8,1 procent).

Smag: Tre julestjerner ud af seks

En god sød, mørk og, trods forholdsvis høj alkoholprocent, letdrikkelig belgisk ale med masser af livlighed og et pænt skud aromaer. Hvorfor den skulle være mere julet end så mange andre mørke belgiske ales, står hen i det uvisse. Men mon ikke Corsendonk Christmas Ale sælger et par øl flere end en Corsendonk Ale. Den kan i forbifarten med hensyn til krop og sødme minde om Stærke Julius fra Refsvindinge (se anmeldelse i Dursts julekalender den 7. december). Duften er parfumeret, sukker, melon, fløde og vanilje. Smagen er i begyndelsen og midten i hovedsagen mørke tørrede frugter – vi er i blomme og sveske segmentet – og en krydret smag af malt. I finish dukker der en svag aroma af lakrids op. Christmas Ale er sød og desværre for sød, selv om der der er en velgørende citrusagtig syrlighed hele vejen igennem til at balancere smagsbilledet. Humleprofilen ved stærke, mærke belgiske ales er ofte meget svær at sætte på ord. Humlens funktion, udover at tilføre bitterhed og aromer – og konservere – er at stramme øllen op, balancere sødmen. Det lykkes ikke helt her. Jeg begår måske en uretfærdighed her, men jeg lander kun på tre julestjerner.

Image: To julestjerner ud af seks

Jul over det hele. Det er for meget – eller for lidt. For når noget er for meget, får man jo for lidt, ikke? Juletræ med røde kugler, en kæmpe julestjerne og masser af sne på etiketten. I baggrunden, også på etiketten på flaskens hals er der masser af julestjerner på den midnatsblå julehimmel. Ingen storytelling. Intet payoff. Æstetikken virker som et anonymt industriprodukt. Øllet kunne med æstetikken lige så godt sælges i Albanien eller Øvre Volta, hvis der da stadig er noget som hedder Øvre Volta, som i Dannevang.

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s