En bruin med britiske aner

(Oprindeligt bragt i JP Blogs den 15. december 2012)

 

Julekalenderen på Durst tager igen til gode Belgien for at anmelde en juleøl, som er en gammel kending blandt ølelskere, og som absolut ikke har noget at gøre med en populær gin. Øllen er: Gordon Xmas fra John Martin (8,8 procent).

Smag: Fire julestjerner ud af seks

På Ratebeer står der, at der er tale om en engelsk strong ale. På bryggeriets hjemmeside, at det er en skotsk ale. Det er hverken eller. Den gamle belgiske juleklassiker Gordon Xmas med de skotske aner er nærmere en bruin med en vis kærlighed til de britiske øers stærke bryg. Nok om nørderiet. Vi har at gøre med en tæmmet bruin – ikke hæmmet. Den er mere fast i kroppen og rundere i malt og aromaer i forhold til mange andre bruin øl. Den typiske belgiske mundfylde, livlig, fyldig og let prikkende, er bevaret i fin stil. Den er ren og frisk, let at drikke, og lettere at drikke end de fleste belgiske bruin øl, og det på trods af, at alkoholprocenten er høje 8,8, men på grund af sødmen glider den let og behageligt ned. Smagen af den mørkristede malt er altdominerende – igen en hilsen til de stærke britiske ales. Modsat en række andre bruin øl anes kun aromaer af rosiner, chokolade og kaffe. Aroma af kandis står tydeligt frem. Gordon Xmas er på den søde side, men i det store og hele en fremragende øl. Hvis den skal parres med mad er vi ovre i dessertkøkkenet med chokolade, puddings og frugttærter.

Image: Fire julestjerner ud af seks

Store sneflager daler ned over flasken, som over det hele har en julerød grundfarve. På flaskens hals er der to blade kristtjørn. Øllen hedder Xmas og på flasken står der “The original christmas beer”. Mere julet kan det næsten ikke blive. Marketingsfolkene på bryggeriet John Martin har dog nok overset, at i et lille land i en nordligere del af Europa blev det første eksemplar af fænomenet juleøl skabt. Fraregnet nisseøl, som har mere end 100 år på bagen, blev den første juleøl, en bock øl, brygget på hedengangne Carlsminde i Nyborg i 1958.

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s