Duft og smag af øllebrød

(Oprindeligt bragt i JP Blogs den 17. december 2012)

 

Belgierne leverer igen en juleøl til øljulekalenderen – og det bliver næppe den sidste, selv om der kun er syv dage til dagen, du ved nok. I dag er der tale om: Christmas Slaapmutske Brouwerei Slaapmutske 7,4 procent

Smag: Tre julestjerner ud af seks

Dufter af øllebrød og rosiner. Smager faktisk også af øllebrød og rosiner. Fin, solid, mørkristet malt. I eftersmagen er der aroma af svedsker. Bitterhumlen er gemt godt af vejen, men anes hist og pist. En herlig syrlighed, som går godt i spænd med den fint underspillede sødme. Mundfylden er livlig og prikkende. En behagelig mørk belgisk dubbelagtig øl uden de store dikkedarer.

Image: En julestjerne ud af seks

Det er som om mange bryggerier, også udenlandske, nærmest sætter en ære i at være barnagtige og/eller bøvede i deres æstetik. Her har vi et sørgeligt eksempel på amatørisme på slaap line fra Brouwerei Slaapmutske. Her har vi et eksempel på en ulykkelig forening af både det barnlige og det bøvede. En halvmåne med nissehue, navnet på øllen og andet juletingeltangel på etiketten er formet ved hjælp af et billigt designprogram til computeren. Etiketten når også at nævne, at øllen var “bedste udenlandske julebryg, Danmark” i 2009 – og her er der reelt tale om en kåring på Danske Ølentusiasters festival i Esbjerg. Det er ikke en æstetik, som giver mig lyst til at drikke den, desværre. Det er en æstetik, som sidder fast i en tid, hvor den slags øl, en dubbel, importerede belgiske specialøl, var en niche for nørder, som var – og er – stort set ligeglade med æstetikken. Men hvis specialøl skal ud til en endnu videre kreds er der ingen vej udenom en æstetisk og imagemæssig videreudvikling – jo før, desto bedre.

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s