Dejlig er den øl så sort

(Oprindeligt bragt i JP Blogs den 3. december 2012)

 

Øl nummer tre øljulekalenderen på Durst er Jule Stout, Midtfyns Bryghus (7,6 procent)

Smag: Fem julestjerner ud af seks

Hvor er det befriende, at Midtfyns Bryghus tør lancere en sort juleøl, en stout, og en særdeles god én af slagsen endda. Der er rigeligt med bock øl, engelske ales og belgiske klosterbryg på julemarkedet. Blødt, fyldigt cappucino-farvet skum. Den er tæt på kulsort. Øllen er i balance, dog på den søde side, og noget sødere end normale stouts. Men den høje procent alkohol og rigeligt med humle mildner alt det søde. Øllen er tilsat fennikelfrø og stjerneanis i behageligt beskedne mængder. Mørk chokolade er også en fremtrædende aroma. Noter af rom og rørsukker.

Image: Tre julestjerner ud af seks

Nissepigen på etiketten i det grønne antræk gør mig lidt utryg. Der er mere en gremling over hende med de spidse ører og døde øjne end en sød nissepige. Den livlige kulsyre i det kolossale glaskrus med stout, som gremlingen holder, er lige så død som hendes øjne. En barnagtig tegning. Farverne er ellers flotte. Etiketter fra Midtfyns Bryghus er formet som et skjold, og det virker godt. Den gylden-orange baggrundsfarve spiller fint sammen med gremlingens nissetøj og den sorte drik i kruset. Det er tæt på, at der er for mange elementer på etiketten – en almindelig fejl på mange etiketter. Et godt payoff, som dog kan være svært at få øje på: “Nyd smagen af godt håndværk”. Bryghusets logo, som er anbragt nederst i våbenskjoldet er noget rod. Forbogstaverne for bryggeriet er placeret oven på et gammel tegning af en brygger fra middelalderen eller noget i den henretning, som rører i et mæskekar. Midtfyns Bryghus får en stjerne for deres blindskrift på etiketten. God stil.

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s