De vigtige bøger om øl og mad

(Oprindeligt bragt i JP Blogs den 6. oktober 2013)     Her kommer en liste over samtlige danske bøger om øl og mad, og bagefter skal jeg fortælle dig, hvorfor bøger om øl og mad er så vigtige. • Monica Ritterband og Rasmus Bo Bojesen “Hane i guld” (1992) • Judy Egholm, Heidi Rasmussen og Leif Typkjær “Når øl bliver til mad” (2000) • Torben Matthews “Alverdens øl og mad”, “Engelsk øl og mad” (2004) • Anders Evald, Claus Meyer, Frederik Stormoen og Torsten Vildgaard “Øl og mad fra Nørrebro Bryghus” (2004) • Jette Bogø, Helge Stig “Øl til” (2005) • Anders Evald “Mad med øl” (2005) • Torben Matthews “Engelsk øl og mad” (2006) • Niels Rømer “Øl, ost og chokolade” (2006) • Claus Meyer, Anders Evald, Jørgen Mønster Pedersen “Maden til øllet” (2006) • Bjarke Bundgaard “Det gode øl” (2007) • Gourmetbryggeriet “Drik øl til” (2007) • Carsten Berthelsen og Carsten Kyster “Godt bryg, god mad” (2012) • Husbryggeriet Jacobsen og Hotel- og Restaurationsskolen “Humlen af gastronomi” (2013) Ja, mange bøger ikke? Og endnu en dansk bog om øl og mad er på vej senere på måneden – fra det udmærkede bryghus og restaurant Vendia i Hjørring. Bøgerne er ikke skrevet efter en pludselig indskydelse over en weekend af grillfatter nede om hjørnet. Der er kvalitet bag de fleste af titlerne. De tunge drenge er på banen, fx: • Claus Meyer, som lægger navn til flere forskellige udmærkede øl. • Carsten Berthelsen, forfatter til en række bøger om øl. • Torben Matthews, ejer af den suveræne pub You’ll Never Walk Alone i Kolding. • Niels Rømer, direktør på Ørbæk Bryghus. • Kokkene Rasmus Bo Bojesen og Carten Kyster. De tre formål For os der kender noget til øl og sensorik – og elsker mad – er der ikke noget sensationelt i at parre øl og mad og lade øl indgå som en naturlig ingrediens i mad. Vi damper muslinger i geuze, brown ale putter vi i vores chili con carne, ned i den franske løgsuppe med en pilsner, osv. Vi holder os til nogle grundregler, fx lyse øl til lyst kød og mørke øl til mørkt kød, men det fører for vidt at komme ind på grundreglerne nu, men læs løs om dem i fx Matthews bog “Alverdens øl og mad” i kapitlet med den udmærkede overskrift “Mad og øl”. Bøger om øl og mad er så vigtige, fordi de har tre formål: 1. Oppolere øls image. 2. Forføre kvinderne til at drikke og “spise” det gode øl. 3. Og, selvfølgelig, demonstrere at øl i og til mad er et match made in heaven. Oppolere image Bøger om øl er med til at ændre omverdenens syn på øl. At øl ikke nødvendigvis er en simpel drik, men kan være en kompleks. At øl ikke er isoleret fra kogekunsten, men en skattet del af den. At øl er mindst lige så godt som vin som ingrediens i kogekunsten. Det løft i image har bryggerierne stadig i høj grad brug for – ikke mindst for at vinde indpas på restauranterne, som meget gerne skulle med på vognen. Det er ikke fordi vognen, ølvognen, kører for hurtigt, men fordi restauratørerne er langsomme i optrækket… men ikke langsomme i optrækket af vin. Forføre kvinderne Kvinderne er ikke tilnærmelsesvis så entusiastiske ølnydere som mænd, men kvinderne skal da med på ølrevolutionen! Men kvinderne har i høj grad magten over indkøbskurven, og hvad der skal på bordet til hverdag og fest – og det er alt for sjældent øl. Vinen, det “sikre” valg, vinder som oftest kampen over det gode øl. Bøger om øl og mad fra kompetente forfattere og forlæggere kan afmystificere øl og konkretisere øllets mange fordele i kogekunsten overfor kvinderne og dermed ændre deres holdning og adfærd. Kvinderne vil elske det. Mændene naturligvis. Og bryggerne opnår et endnu større kærligt-kritisk publikum. (Listen over danske bøger om øl og mad er indsamlet efter bedste evne. Mon ikke jeg har overset en bog eller to. Lad mig det gerne vide her på bloggen)

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Bøger and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s