Torvehallerne – et nederlag for det gode øl

(Oprindeligt bragt i JP Blogs den 10. september 2011)

Torvehallerne er en sejr for den gode smag og et nederlag for det gode øl. I Københavns og Danmarks nye sensationelt gode spisekammer Torvehallerne kan du ikke få en god øl. Jeg nærmest skammer mig på de mange gode, danske håndværksbryggeres vegne.

Israels Plads, et stenkast fra Nørreport Station, har hidtil været Københavns hjerte, nu må den være byens mave. Torvehallernes 70 stande er alle undtagen én proppet med det bedste af det bedste inden for kød, fisk, grøntsager, krydderier, bagværk og ja, alt hvad du forstår ved et fødevaremarked. Klasse, charme og entusiasme overalt. Der findes øl, men ingen øl, som er værd at nævne. Udbuddet af øl er ikke af højere kvalitet end sortimentet i køleren hos den gennemsnitlige pizzabager henne om hjørnet.

Hvad er der sket i hovederne på vores mange, gode bryggere?! Hver især har de måske ikke power til at holde fanen højt på en stand i Torvehallerne. Men hvorfor er de ikke gået sammen om at løfte opgaven?! I Torvehallerne kunne de iscenesætte det gode øl, gerne til servering af mad, og chancen for at få fat i endnu flere feinschmeckere, ikke mindst de vigtige kvinder, ville være stor.

Det gode øls fravær sætter den danske ølrevolutions begrænsninger i relief. De fleste små bryggerier har et begrænset slagrepertoire med hensyn til imageskabelse og markedsføring. Alt for mange er svært tilfredse med sende en ny slags øl på markedet i ny og næ, og det må så være det! I England har de et godt udtryk for folk, som er ikke er med på beat’et: “Be there or be square”. Vi må desværre bare konstatere, at ølfolket hverken var på plads eller på Israels Plads.

Det bliver værre endnu.

Den eneste af de 70 stande med bad taste tilhører Harboes “mesterhak” Ølfabrikken og GB – to brands, som øl- og kalkunproducenten fra Skælskør i bogstaveligste forstand har udvandet. Harboes stand iklæder sig samme æstetik som en border shop, og det er da også muligt at slæbe sækkevognen med og handle dåseøl uhæmmet. Harboe sælger 24 dåser pale ale eller pilsner til 150 kroner + pant. Fadøl kan du også få i standen. Serveret i plastickrus.

Harboes border shop i Torvehallerne fremstår som repræsentant for det med rette berømte danske håndværksøl for de tusindvis af feinschmeckere, som dagligt defilerer forbi de mange fristelser i Torvehallerne. Mere usselt kan det ikke blive for det gode øl. Ikke nok med at en ravgylden mulighed for at promovere det gode, danske øl er forpasset. Branchen har også skudt sig selv i foden ved at lade Harboe lege med.

Jeg får næsten lyst til et glas vin. Vin er der nok af i Torvehallerne

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s