To ølfestivaler på samme tid er én for meget

(Oprindeligt bragt i JP Blogs den 12. maj 2012)

Copenhagen Beer Celebration er en gammel, klud opvædet med øl kylet direkte i ansigtet på Danske Ølentusiaster.

I disse dage er der to ølfestivaler i København. Det er uhensigtsmæssigt. Mikkel Bjergsø fra Mikkeller er gået solo. Igen. Den kvikke dreng i klassen blev ikke stimuleret nok.

Ikke nok med at han ikke deltager i Danske Ølentusiasters Ølfestival 2012 i Tap1. Han har etableret sin egen Copenhagen Beer Celebration i Sparta Hallen på Østerbro – 500 meter fra Remisen, hvor Danske Ølentusiaster i øvrigt afholdt deres første ølfestival. Mikkel er ikke hvem som helst blandt de gode danske mikrobryggere. Han er i særklasse det største brand.

Jeg var på Copenhagen Beer Celebration i går. Der var mere testostron, flere hipsters, flere udlændinge, flere tavoveringer og ølnørder i hobetal i forhold til Entusiasternes ølfestival.

Ikke overraskende var det en smagsmæssig stor oplevelse. India pale ale’n “Scans” fra engelske The Kernel, schwartzbier’en “Einhorn” fra amerikanske Three Floyds, og, ikke mindst, “Isseki Nicho”, en imperial dark saison, og “Penombre”, en black IPA, fra de canadiske mesterbryggere fra Dieu Du Ciel scorede alle max hos undertegnede.

Jeg oplevede dog ikke Copenhagen Beer Celebration som en “historisk” begivenhed, som programmet for festivalen proklamerede. Der var flere ligheder end forskelle sammenlignet med Entusiasternes ølfestival.

Jeg oplevede heller ikke, at verdens bedste bryggere var samlet i lille Sparta Hallen, som programmet også lovede. Hvor var de belgiske, tyske og svenske bryggere fx henne? For ikke at nævne de danske. Jeg oplevede en klub af Mikkelers bryggervenner og de sødeste ølnørder fra hele verden.

Copenhagen Beer Celebration var et hæderligt første forsøg på at lave en festival for Mikkelers favoritter i ind- og, især, udlandet, hvor de sublime amerikanske mikrobryggere var rigt repræsenteret. Og respekt for det.

Men for styrken og sammenhængskraften i den danske mikrobryggerverden håber jeg, at der vil ske en forsoning mellem Mikkeller og Entusiasterne. Det er sundt, at Entusiasterne får konkurrence. Men de to festivaler bør ikke ligge på samme datoer. Fejden, provokationen, hjerneblødningen må høre op. Begge festivaler har hver især deres berettigelse, men de trækker tydeligvis opmærksomhed fra hinanden, og det er ikke til gavn for det gode øl – heller ikke Mikkellers.

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s