Nyt ølleksikon skuffer

(Oprindeligt bragt i JP Blogs den 5. november 2011)

Dansk øl er lig med Carlsberg – og hvis bryggerne i Danmark laver øl udover pilsneren, er det med tyttebær, porse, malurt og den slags.

I formiddags klokken lidt over 10 ankom Post Danmark med min Oxford Companion of Beer. (920 sider, 286 kr. fra Amazon inkl. forsendelse). Bogen er et ølleksikon, en ølencyklopædi. Den første af sin art. Og så fra Oxford University Press. Mere autoritativt bliver det ikke. Forventningerne var i top. Straks tog jeg de nationalpatriotiske briller på og undersøgte, hvordan dansk øl er omtalt i et bog, som kan gå hen og blive et referenceværk verden over.

To danske bryggerier, Carlsberg og Tuborg, og en dansker, Emil Christian Hansen, lederen af Carlsberg Laboratorium i slutningen af 1800-tallet, optræder i selvstændige artikler. Der er også en artikel om Danmark.

Tre danskere og en amerikaner med ansættelse på Carlsberg har bidraget til Oxford Companion of Beer. De tre danskere er to tidligere medarbejdere på Carlsberg, Anders Kissmeyer og Jens Eiken, og Per Kølster fra Fuglebjerggaard. Amerikaneren på Carlsberg er brygger Wolfgang Lindell.

Lad mig vie et par ord til artiklen om “Denmark”. Forfatteren er Jens Eiken, tidligere chefbrygger på Jacobsen, nu teknisk direktør ved Molson Coors i England. Det eneste “mikrobryggeri”, som er nævnt i artiklen er Jacobsen. Der optræder ingen navne på vores mange, dygtige bryggere. Heller ikke deres øl er nævnt, endsige beskrevet og vurderet. Artiklen nævner godt nok en “wave of craft brewing”, som er helt vildt interesseret i at genskabe urdanske malttyper og humler. Bølgen af håndværksbryggere er primært optaget af at skabe øl med forbindelse til nordisk terroir og historie med tilsatte urter og bær som malurt, tyttebær, porse, blåmær, enebær og tranebær. Og artiklen om “Denmark” slutter med en lovprisning af øl til mad, som “bliver taget alvorligt i Danmark”. Noma får således stor ros – ikke mindst fordi, den har skubbet spanske El Bulli af tronen som verdens bedste restaurant – og på Noma er der “mange fine øl på menuen”, slutter artiklen om DK.

Jeg genkender ikke forfatterens billede af den danske ølverden. De danske bryggerier er ikke særligt interesserede i at søge tilbage til Egtvedpigens bryg eller andre dele af den danske historie efter gamle korntyper og humler. Bryggerierne bruger ikke nævneværdige mængder urter og bær i deres bryg. De gør ikke meget ud af at få mad og øl til at gå op i en højere enhed, og deres ofte udmærkede øl fås ikke på Noma.

Men hos Carlsberg, eller rettere Jacobsen, kan de skrive under på samtlige af ovenstående parametre. Jeg har ikke noget imod Carlsberg og Jacobsen, slet ikke, men jeg synes, at beskrivelsen af Danmark er både tynd og utroværdig. I en encyklopædi kan det være svært at ramme 100 procent plet hver gang, men der må ligge en kompromisløs professionalisme og vilje til perfektion bag et værk at denne karakter. Jeg føler ikke, at det er tilfældet.

Nå, men øl-encyklopædien skal have en chance til. Nu går jeg i gang med artiklen om Sverige. Den artikel er i øvrigt dobbelt så lang som artiklen om Danmark. Redaktøren af The Oxford Companion of Beer er Garrett Oliver, brygmester på Brooklyn Brewery. Det var i øvrigt Carlsbergs daværende importvirksomhed House of Beer, som var de første til at importere Garrett Olivers udmærkede øl fra New York til Danmark.

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s