Den kastrerede øl

(Oprindeligt bragt i JP Blogs den 22. marts 2011)

En alkoholfri øl er en kastreret øl. Ingen tvivl om det. En alkoholfri øl er en øl, hvor du langsomt, men sikkert fjerner alkohol fra øllet. Du kastrerer øllet.

Alkoholfrit øl er ikke blot en kastreret øl, det er også en type øl, som er næsten skåret væk fra det ellers udmærkede marked for øl i Danmark. Der findes således kun to (to!) danske alkoholfrie øl – Tuborg Super Light og Faxe Free.

Spørgsmålet er, om det er et smart træk for bryggerierne i en tid, en periode, en æra, hvor salget af godt hverdagsøl bare viger og viger til fordel for andre drikke. Spørgmålet er, om ikke en en god alkoholfri øl kan være med til at styrke eller i det mindst bevare danskernes interesse for øl, som ikke er kastreret.

I en række lande er alkoholfrit øl en stor og stigende succes. Folk vil jo have øl. De vil have den unikke smagsoplevelse, som kun øl kan give. Danskernes dna kalder på øl. Som tørstslukker er øl med humlens fine bitre spanking af smagsløgene, den rullende kulsyre og knasende malttone umulig at slå. Folk i Danmark og faktisk resten af verden – også i vinproducerende lande som Italien, Spanien og Frankrig – vil have øl. De ønsker smagen af øl, og der er ikke andre drikke, der smager som øl – det skulle da lige være en alkoholfrit øl.

I Spanien er hver sjette øl alkoholfri. I Tyskland er alkoholfrie øl en del af porteføljen hos en lang række bryggerier. I Schweiz har det Carlsberg-ejede Feldschlössen fundet en niche med produktion af Moussy, en alkoholfri øl, som storsælges til Jordan, Libanon, Saudi Arabien og andre lande i Mellemøsten. I den del af verden, hvor øllet egentlig stammer fra, er de vilde med øl, selv om alkohol er forbudt. Er det ikke som ølelsker en god følelse af øllets overlevelseskraft!

Aldrig mere NAB

De danske bryggerier må i gang. Der er tale om en meget teknisk krævende og dyr proces at lave alkoholfrit øl. Det er en opgave for de største bryggerier. Før de går i gang, har bryggerierne et par udfordringer. For det første skal de forbedre smagen. De eksisterende alkoholfrie øl er i bedste fald dårlige efterlignninger af en pilsner. Om det kan lade sig gøre at ramme den fine smag af en ikke-kastreret øl, pilsner eller ej, er et stort spørgmål. Ingen bryggerier har formået at løse opgaven endnu. For det andet skal de gøre produktet cool. Hidtil har der været for meget NAB over markedsføringen. NAB var Wiibroes “øl” til alkoholikere og forblev en øl til alkoholikerne. Resten af den øldrikkende del af befolkningen havde kun hån til overs for NAB, den ucharmerende forkortelse for Non Alcoholic Beer.

Energidrikken øl

Gå gerne efter kvinderne. Gå efter fitness- og speltkvinderne, som godt kan lide øl, men som dels er bange for, at alkohol skal lede dem i fordærv, og dels føler sig frastødt af mande- og drengerøvskulturen, som markedsføringen typisk har taget afsæt i. Øl er jo et naturprodukt. Det kan kvinderne forstå. Øl indeholder masser af vitaminer, mineraler, fibre og og sunde kulhydrater – en ren energidrik. Det kan fitness-kvinderne forstå. Når kvinderne begynder at drikke øl, følger mændene efter. Den kastrerede øl kan være fremtiden for øl i Danmark

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s