Øl er underkuet

(Oprindeligt bragt i JP Blogs den 8. april 2011)

Uanset hvad øllet gør, er det underkuet. Og det bliver værre og værre!

Vin er ovenpå. Selv papvinens onde slægtning bag-in-box vinen er ovenpå i forhold til øl. Selv vin, som er umulig at skelne fra Ribena eller smager som marmelade fra Den Gamle Fabrik, er ovenpå i forhold til øl. Selv om vin målt i procent alkohol nærmest er en dræber i forhold til øl, er den ovenpå. Ja, selv efter mere end ti års såkaldt ølrevolution i Danmark er øl mere end nogensinde underkuet.

Ret skal være ret. Øl fra mikrobryggerierne udgør 3,6 procent af markedet, og øl fra de små bryggerier er vel ikke underkuet. En industrialiseret klosterøl som Leffe, alle de ambitiøse amerikanske craft beers og andre importerede øl snupper 3,5 procent af danske hylder og haner. Resten, mere end 90 procent af markedet, er konsumøl, især pilsnere.

Årsagen til at øl er underkuet er, at øl er i splid med sig selv. Vi kunne kalde det en identitetskrise. Den ene side af øllets hoved kigger mod kvalitet, den anden mod konsum. Den ene side af øllets hoved laver øl, fordi øl er en passion, den anden side af hovedet gør det for at skabe fest hos aktionærerne.

Imens øllet slås med sin spaltede personlighed, daler salget år for år. På ti år er salget af øl faldet med 30 procent. Andre drikke tager over, stærkere og mere fremmedartede drikke. Her tænker jeg sådan set ikke på vin, selv om dansk øl i forhold til vin er mere terroir end vin. Red Bull med vodka er fx et hit hos de unge. Alkopops som fx Breezers og Smirnoff Ice er efterhånden legendariske marketingtriumfer. Cideren må vi ikke glemme.

Men vin er og bliver alfahunnen i forhold til den underkuede øl. For første gang blev der sidste år solgt mere alkohol i form af vin i forhold til øl. Hvis ikke ølbranchen gør noget alvorligt for at forbedre øllets image, forbliver det underkuet og dumper endnu længere ned og ender med at blive en underlødig drik, og gæt selv, hvad det kommer til at betyde for salget. Øl er ikke til så meget sniksnak. Øl er ikke til brok og pjat. Øl gider ikke høre mere vrøvl. Men øl er ikke omgivet af andet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s