Nyhedstyranni

(Oprindeligt bragt i JP Blogs den 12. februar 2011)

 

Danske Ølentusiaster er i gang med at kåre Årets Øl 2010. Det er en stor mundfuld! For sidste år producerede de danske bryggerier 590 nye øl!

Første afstemning blandt medlemmerne af Danske Ølentusiaster er overstået. Følgende ti øl er kandidater til den prestigefyldte pris:

1. Black Ale, Thisted Bryghus

2. Fisherman’s Ale Rough Snuff Håndbryg, Midtfyns Bryghus

3. Hophorn, Hornbeer

4. Hoppy Sundown Imperial Ale, Randers Bryghus

5. Hvede I.P.A.,Indslev Bryggeri

6. Jule Ale 2010, Thisted Bryghus

7. Pale Ale, Husbryggeriet Jacobsen

8. Willemoes Jul 2010, Bryggeriet Vestfyen

9. Winter Porter, Hornbeer

10. X Porter, Midtfyns Bryghus

Tillykke til de syv bryggerier, som står bag de ti bud på Årets Øl 2010. Det er gode øl, absolut, men spørgsmålet er, om kåringen af årets øl ikke har overlevet sig selv og udviklet sig til nyhedstyranni. For graden af tilfældighed og urimelighed ved kåringen er tydelig. Selv den tørstigste af tørstige ølentusiaster, og dem er der mange af, kan ikke tilnærmelsesvis smage og, ikke mindst, vurdere alle de mange øl.

Interessant fravalg

Fravalget er også tankevækkende. Normale kandidater til de ti eftertragtede pladser såsom “Mikkeller”, “Amager Bryghus”, “Beer Here” har overraskende ikke fundet nåde i udvælgelsesprocessen. Og hvorfor er “Bøgedal Bryghus”, “Det Lille Bryggeri”, “Djævlebryg” , “Grauballe Bryghus” og “Halsnæs Bryghus” ikke med?

Jeg kunne blive ved. Reelt er det også umuligt at vinde prisen, endsige blive indstillet, hvis du brygger en saftig, letdrikkelig og læskende lagerøl. Vinderøllen er typisk velhumlet og stærk i alkohol. Hvis den samtidig er lagret på træfade og tilførte et eksotisk eller forhistorisk krydderi, er det en yderligere x-faktor. En sjov finesse er Jacobsens prestigebryg Vintage III til 2010 kroner. Heller ikke med. Og så er min kandidat ikke blandt de ti bud, øv. Er din?

Ved den slags konkurrencer vil der altid være et element af tilfældighed og urimelighed. Den slags folkelige afstemninger nærmest påkalder sig kritik, men nu er graden af tilfældighed og urimelighed for stor. Kåringen af årets øl gav mening i de spæde år for Danske Ølentusiaster. Her var innovationen så fattig, at Royal Unibrew vandt to år i træk.

Et hurtigt fix i medierne

De seneste år er der mildt sagt ikke længere brug for at stimulere bryggerierne til at brygge endnu flere nye øl, hvor omkring 600 nye øl eller stiløvelser har deltaget i dysten om årets øl. Ølentusiasternes event har ikke længere meget at gøre med kvalitet og stimulering af innovation, men er forsimplet til et hurtigt og forudsigeligt fix i medierne, når Årets Øl 2010 udråbes på Danske Ølentusiasters generalforsamling den 19. marts. En god og nødvendig event er endt som nyhedstyranni, som må efterlade mange bundsolide, men ikke nyhedsfikserede bryggere med en underlig smag i munden.

Som Charlotte Rampling siger til sin forlægger i filmen “Swimming Pool”: “Priser er ligesom hæmorider. Før eller siden får et røvhul dem” Jeg synes, at prisen Årets Øl skal bevares. Omtalen i medierne er for værdifuld. Aktiveringen af medlemmerne er også interessant. Men proceduren for afstemningen bør ændres og professionaliseres for at minimere tilfældigheden og urimeligheden. Måske medlemmerne skulle motivere og indstille kandidater til Årets Øl, mens bestyrelsen for Danske Ølentusiaster foretager den endelige udvælgelse. Mon Danske Ølentusiasters bestyrelse tør være smagsdommere?

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s