Her er ti øl som jeg vil smage på Ølfestivalen

(Oprindeligt bragt i JP Blogs den 17. maj 2011)

 

Længe leve DØE!

Danske Ølentusiaster (DØE) skal der skåles for – ikke mindst fordi de for 11. gang afholder ølfestival. Den 26. – 28. maj rykker entusiasterne og omkring 1000 forskellige øl ind i Carlsbergs gamle tappehal Tap1 – en våd drøm for både ølkendere og marketingsdirektøren på Carlsberg. Nu kan ølkendere i tre dage kaste glans over industrigiganten Carlsbergs konsumøl. Genial branding. Ølfestivalen er og har altid været mere øl end fest. Det er en perfekt mulighed for at smage løs på alverdens forskellige øl og møde bryggere. Festen kommer måske, når porten til Tap1 lukkes klokken 23.00.

Det er som om festivalen har tabt flyvehøjde. Hvorfor er publikumsfavoritten Djævlebryg mon ikke med i år? De er som sunket i jorden. Andre fine bryggerier, fx Grauballe og Refsvindinge, udebliver også. Stadig er festivalen dog hyggenyggelig, men det er altså småt med innovation. De står dog ikke helt stille de gæve entusiaster. I sit forord til programmet for festivalen fortæller formanden for DØE Bo L. Jensen, at der er i år er siddepladser! Jamen, så vil jeg overveje at sætte mig og nyde en eller flere af følgende ti øl:

1.Croocked Moon “Wagners kölsch” Kometen Søren Parker Wagner er ikke bange for at lave “kedelige” øl. Glæder mig til at finde ud af, om han også mestrer den grusomt underkendte kölsch. Er hans kölsch mon inspireret af Malzmühle, Gaffel, Früh, Reissdorf eller andre af de vanvittigt lækre kølnervand.
2.Evil Twin “Ryan and the Beaster Bunny” Det var svært for Brian Laudrup at leve op til storebror, men Brian klarede det da udmærket. Lad os håbe, at det også går godt for Jeppe, tvilling til den gode Mikkel “Mikkeller” Borg Bjergsø. Den onde brormand har selvtilliden i orden. Jeg har endnu til gode at smage en perfekt dansk saison.
3. Brew Dog “Bitch Please” Skotske Brew Dog gør det til en lindring at handle i superkedelige Super Brugsen. Her var der et fornemt udbud af øl ind til for to år siden, hvor der skete en uforklarlig og pludselig udrensning af kvalitetsøl. “Bitch Please” er en barley wine med tørverøget malt. Jeg forventer ikke den store overraskelse, men bliver med garanti stillet fuldt tilfreds.
4. Fanø Bryghus “Do Saisons Dream of Electric Yeast” Fanøs saison skal næsten alene smages for det spøjse ordspil over Philip K. Dicks science fiction klassiker “Drømmer androider om elektriske får”. Men uanset hvor kedeligt et navn Fanøs forrygende Ryan havde fundet på, er det en øl at drømme efter – med hibiscus, kamille og roser.
5. Hantverksbryggeriet “Bonden” Måske vi stadig har flere og bedre bryggerier end svenskerne, men de har værtshusene (læs Durst “Svenskerne redder danske værtshuse” ) og mon ikke de haler ind på os med bryggerierne. Hantverksbryggeriet gør sig almindeligvis i de mørke og stærke øl, fx imperial stouts, belgiske klosterøl og barley wine, men de er så overskudsagtige, at de også laver en folkelig øl som “Bonden”, en engelsk mild på 3,5 procent.
6. Mikkeller “Single hop series. Sorachi ace” Rastløse og hyperproduktive Mikkeller har sat standarden hertillands og ud over lille Dannevangs grænser. På Ølfestivalen har han 19 forskellige IPA’er med, alle krydret med hver sin humle. Japanske sorachi ace er trendy hos de mest innovative bryggere. Hollandske De Molen har fx også en øl med sorachi ace, , “Op & Top”.
7. Three Floyds “Gumballhead” Større bliver det ikke – hvis du spørger ratebeerians. Det er folk, som anmelder øl på hjemmesiden Ratebeer.com. Tre år i træk har ratebeerians kåret amerikanske Three Floyds til verdens bedste bryggeri. Håber at det lykkes at kæmpe mig igennem horder af nørder og få en tår af Three Floyds hvedeøl.
8. Beerhere “Nordic Rye” Nordic Rye er en hyldest til verdens hidtil bedste ølskribent Micahel Jackson, som blev History i 2007, og den kan kun være himmelsk. Dels tror jeg, at øl med rug ligger godt i mersterbrygger Christian Skovdal Andersens hænder, og dels vil han ikke svigte den for ølkendere eneste Michael Jackson. En øl med stor sentimentalitetsfaktor.
9. Brasserie Dupont “Avec Les Bon Vaeux” En kandidat til den øl, som jeg vil tage med til den der øde ø, I ved nok. Jeg har aldrig kunnet holde fingrene fra “Avec Les Bon Vaeux”, Brasserie Duponts klassiker på 9,5 procent. Selv kalder bryggeriet øllen for en saison triple, og det er meget præcist. Tør og svulstig, elegant og festlig. Et væld af florale gæraromaer.
10. Bøgedal Bryghus Jeg går efter den første og, forhåbentlig, bedste øl. Bøgedals bryg er alle gode, og jeg kan ikke finde ud af etiketterne alligevel. Opskifterne på de forunderligt friske og saftige øl er skabt af Danmarks smukkeste brygger Gitte Holmboe. Det hårde arbejde står hendes mand Casper Vorting for. Bøgedals øl er sexede, det er øl til at forføre kæresten med.

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s