Femiøl skal redde verden

(Oprindeligt bragt i JP Blogs den 30. april 2011)

 

Jeg har løsningen på, hvordan vi får solgt flere gode øl i Danmark. Sats på kvinderne. Porten til riget står åben! Kvinder kan jo godt lide øl. Og det ved vi mænd jo udmærket.

Kan være kvinderne stimler sammen og smalltalker med et glas rødvin til selskaber, men de ender festen med en god øl – ligesom mandfolket. Kan være kvinderne siger nej i første omgang og tyr til den sædvanlige cabernet sauvignon til to for en hund. Munden siger nej til øl, men tungen siger ja.

Uden at have smagt de to nye, erklærede femiøl fra Husbryggeriet Jacobsen Velvet Ale og Rosé Wit tør jeg mene, at Carlsbergs babybryggeri Jacobsen utvivlsomt rammer plet. Øl er i dag et maskulint øvelsesterræn. Kvinderne er lige så meget uden for øllets kultur som “fodboldenkerne” i reklame-serien “Der er så meget kvinder ikke forstår” fra Danske Spil. Kvinderne har for det første svært ved at identificere sig med øllets maskuliniserede image, og det maskuliniserede image er maskulin på den forkerte måde.

Den maskuline ølkultur er enten bøvet eller nørdet. Hverken drengerøven eller ølfessoren tiltrækker kvinder. Den maskuline ølkultur mangler ham i midten mellem ølbøvsen og ølbimsen – den søde, kloge fyr, som simpelthen må have en god øl for at eksistere i en fjendtligtsindet verden. Den maskuline ølkultur mangler ham den lækre Clooney-agtige, som bare må drikke sin skønhedseleksir øl, sin elskovseleksir øl.

For det andet går kvinder ikke så meget op i det der med størrelsen. Antallet af bitterenheder er ikke interessant. Det samme er alkoholens volumen heller ikke. Det vil med andre ord sige, at den øl, som er symbolet på den danske ølrevolution, I.P.A.’en, eller ipaen, som I.P.A.-folket kalder den, falder til jorden i forhold til kvinderne, for den er stærk og humlet. Kvinder gider ikke nørdøl. Jo flere nørdøl, desto færre kvinder. Den foretrukne øl hos kvinderne er blød, rund og sød. Gerne med en god maltkrop og frisk, og bryggerierne skal være omhyggelige med at fortælle den gode historie om den enkelte øl. Det er forenklet sagt, jeg ved det, men jeg tror, at beskrivelsen rammer de fleste kvinder.

Frontalangreb på øllets image

Derudover skal der igangsættes et frontalangreb på øllets image – øl skal hurtigst muligt være højhælet, ikke flere træsko og udtrådte sneakers. Den lektie mangler de danske bryggerier at læse. Hvis bryggerierne vælger at dreje deres strategi mod kvinderne, kan det kun blive en succes. Mændene vil fortsat drikke løs, og kvinderne vil drikke mere, og når kvinderne drikker mere, vil mændene kraftigt overveje, om ikke de skulle snuppe en god øl til for selskabs skyld.

Jeg nævner det igen: Salget af øl styrtbløder. Et fald på 30 procent over de seneste ti år taler vist et tydeligt sprog, og andelen af øl fra mikrobryggerierne er stadig ikke over fire procent af det samlede forbrug. Vi (mænd) må ikke glemme, at det er kvinderne, som har bukserne på. De bestemmer, hvad der skal på bordet til hverdag og fest.

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s