Den Store Danske Nyhedspause

 (Oprindeligt bragt i JP Blogs den 7. maj 201)

 

Hvornår har du sidst sagt til dig selv: “Bare der snart kommer en ny dansk øl på markedet!”

Nej, vel!

Omkring 600 nye øl om året mætter vist lysten til nye danske øl. Bryggerierne bør indføre en nyhedspause, Den Store Danske Nyhedspause fra den 1. januar 2012 og et år frem. Hvad skal alle stiløvelserne gøre godt for andet end tilfredsstille hungeren efter nyt hos ølnørderne?

For fem år siden eskalerede en udvikling, som jeg tvivler på er til gavn for bryggerierne – og for forbrugerne, selvfølgelig. Er det entydigt positiv, at der evig og altid dukker nye øl frem, som i ni ud af ti tilfælde hurtigt forsvinder ud af markedet igen? I 2006 kom der 506 nye, danske øl på markedet. Året efter 556. I 2008 rekordmange, nemlig 647. Selv i finanskriseåret 2009 var de danske bryggere tossede med nyheder og lancerede 604 nye øl. Sidste år var tallet stadig ubegribeligt højt, 590 nye øl. Men hvor mange af de næsten 600 nye øl er nødvendige? Elskede og savnede? Hvor mange af de her øl er andet end stiløvelser? Hvor svært kan det egentlig være at lave en ny øl?! Skal vi prøve at komme snus i? Nå, nej. Den er taget. Er der mon ikke en nyopdaget chili fra Equador, som vi kan krydre vores porter med? Nej, nu har jeg det! Den nye øl skal i en eller anden form tilsættes et produkt udvundet fra humlens søsterplante cannabis!

Bryggerierne slipper den ene stiløvelse efter den anden løs på markedet i håb om at det vil øge salget, men det sker jo ikke, snarere tværtimod. Bryggerierne laver en ny øl for at lave en ny øl, ikke for at at tilgodese et egentlig behov. De skal opfinde sig selv hele tiden med risiko for at skade sit brand. Lanceringen af en ny øl ligner ofte en dårlig undskyldning for at få hurtig omtale, men snakken om den nye stiløvelse begrænser sig til snævre kredse af ølkendere.

Bryggerierne skal finde fokus

Den Store Danske Nyhedspause skal tvinge bryggerierne til at finde fokus, finde sig selv. De skal konsolidere sig med en (begrænset) portefølje af øl, som de er gode til og stolte af.

Derefter skal bryggerierne bruge nyhedspausen til at forbedre øllets image – væk fra det bøvede, væk fra det nørdede. Branding og markedsføring af det enkelte bryggeri skal der også arbejdes alvorligt med. Der bliver nok at se til under Den Store Danske Nyhedspause.

En gylden fremtid efter nyhedspausen

Produktudvikling og innovation er andet end at fremstille en ny type øl. Nyhedstyranniet er en blindgyde. Jeg håber, at de mange stiløvelser, som vil dukke frem efter nyhedspausen, en dag vil føre til, at en brygger rammer den gyldne åre – en så ærkedansk og god øl, at alle bryggerier vil følge i strømmen af den gyldne åre og lave deres egen “danske øl”. Det bliver en fantastisk dag for den danske bryggeriverden! I Den Store Danske Nyhedspause vil jeg savne bryg fra vores mange talentfabrikker som fx Christian Skovdal Andersens Beer Here og Bier Werk, Ryan Witter Merithew fra Fanø Bryghus, Søren Parker Wagner fra Croocked Moon og Mikkel, den historisk mest ustyrlige danske brygmester, fra Mikkeller. Men så vil jeg så meget desto mere glæde mig til at hanerne til de nye øl bliver åbnet igen efter nyhedspausen.

About chrcph

Journalist, communications consultant. Beer writer, author and editor. Beer blogger at Durst.nu. Contributor to national and international newspapers, magazines and books about beer. Author of The Danish Beer Language, The Brewers Association. Co-founder of New Nordic Beer (Ny Nordisk Øl), a movement among leading Danish breweries focusing on beer and terroir. Author of Den nøgne øl (The Naked Beer), a book about the great pilsner.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s